Algèria assegura que manté el compromís amb la UE, el “desacord polític” és amb Espanya

Les autoritats de la Unió Europea no tindrien “cap base legal” per a establir la seua competència en la crisi, segons l’executiu algerià  

Port d'Alger a Algèria
Port d'Alger a Algèria

El ministre d'Afers Estrangers algerià, Ramtane Lamamra, ha assegurat aquest dissabte que la decisió de suspendre el Tractat d'Amistat amb Espanya es deu al "desacord polític" amb Madrid i l’ha desvinculat dels compromisos comercials amb la Unió Europea. Des del govern algerià han retret a Espanya que haja provocat la "lamentable intromissió" de la UE després de l'anunci de ruptura de les relacions comercials decidit per Alger, i ha subratllat que es tracta d'una qüestió estrictament "bilateral" que no té per què afectar la resta de membres de la UE.

En concret, recrimina a Espanya que haja elevat la qüestió a Brussel·les "amb l'intent va de pressionar" a Alger. "Les autoritats de la Unió Europea no tenen en aquest cas cap base legal per a establir la seua competència en la matèria", ha afegit Lamamra. Per això, Alger "rebutja" l'activació d'un mecanisme de consulta europea per a una "reacció col·lectiva".

Respecte a la decisió presa per Algèria, la UE avisava aquest dimecres que en una anàlisi inicial considera que està vulnerant l'Acord d'Associació amb el bloc comunitari i que està disposat a "fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva" que prenga contra un dels seus Estats membre. Això va provocar que Algèria haguera d'aclarir que el subministrament de gas no s'hi veuria afectat.

El país africà ha destacat, d'altra banda, que "sempre" ha complit els seus compromisos en el marc de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea i ha rebutjat per "fantasioses i malicioses" les "insinuacions" sobre la qüestió del subministrament de gas a Espanya, per les quals "el mateix president de la República ha hagut d'afirmar solemnement la determinació d'Algèria de complir les seues obligacions contractuals". Alger ha destacat, a més, que aquesta qüestió té a veure amb les relacions "estrictament comercials" de les empreses de tots dos països.

La república magrebina ha defensat com a "mesura cautelar" la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació que mantenia fins ara amb Espanya i que respon "al fet que el signant s'ha deslligat de les obligacions i valors essencials consagrats en aquest Tractat", assumint així "la responsabilitat de buidar aquest instrument jurídic de la seua substància i qüestionar la seua rellevància en les relacions entre les dues parts", ha argumentat el govern algerià.

El malestar d'Algèria cap a Espanya va començar a finals de març, arran del gir del govern espanyol sobre el Sàhara Occidental en què donava suport a la proposta del Marroc per a l'autonomia del Sàhara Occidental. Aquesta crispació no s'havia materialitzat en fets fins aquest dimecres, que Algèria va anunciar la suspensió del tractat de bon veïnatge amb Espanya, vigent des de 2002. Al mateix temps, Algèria va anunciar la congelació de les domiciliacions bancàries per a operacions de comerç exterior de productes des de i cap a Espanya a partir d'aquest dijous, justificant la represàlia en el suport de Pedro Sánchez al Marroc.

Per una altra part, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat amb duresa contra l'executiu en el seu acte de campanya a Andalusia aquest dissabte i ha assegurat que Pedro Sánchez ha fet malbé les relacions amb un país estratègic per a Espanya. Aquest, per la seua part, ha recriminat al líder de l'oposició que done suport a Algèria en les pressions a Espanya.

També et pot interessar

stats