Algèria suspén el Tractat d'Amistat amb Espanya per la seua posició "injustificable" sobre el Sàhara Occidental

Ho consideren "una violació de les seues obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el Regne d'Espanya"

Algèria nega que Espanya avisara de la seua nova postura respecte al Sàhara Occidental
Algèria nega que Espanya avisara de la seua nova posició respecte al Sàhara Occidental

Algèria ha suspés aquest dimecres i "immediatament" el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, signat el 8 d'octubre del 2002, per la seua "injustificable" posició sobre el Sàhara Occidental, segons ha anunciat la presidència de la República. "Les autoritats espanyoles han emprés una campanya per a justificar la posició que han adoptat sobre el Sàhara Occidental, una violació de les seues obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el Regne d'Espanya", ha assenyalat.

Algèria considera "injustificable" el canvi de posició d'Espanya, que el 18 de març va donar suport a la proposta d'autonomia del Marroc sobre l'excolònia espanyola.

El govern espanyol lamenta l’anunci

El govern d'Espanya lamenta l'anunci de la presidència de la República d'Algèria amb relació a la seua decisió de suspendre el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació, i reafirma el seu compromís ple amb l’esmenat tractat, segons un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació.

En l’escrit remés als mitjans, el govern d'Espanya reafirma el compromís ple amb el contingut del tractat i els principis que l'informen, reflectits en el preàmbul i en particular l’"adhesió estricta als propòsits i principis de la Carta de les Nacions Unides i als principis del dret internacional com a elements fonamentals per al manteniment de la pau, la seguretat i la justícia en la societat internacional, en particular els principis d'igualtat sobirana dels estats, de no-ingerència en els afers interns i del respecte del dret inalienable dels pobles a disposar d'ells mateixos".

Així, el govern espanyol afirma que considera Algèria un país veí i amic i reitera la plena disponibilitat per a continuar mantenint i desenvolupant les especials relacions de cooperació entre els dos països, en benefici de tots dos pobles.

Per la seua part, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que el govern d'Algèria ha donat "garanties al màxim nivell" com a soci i subministrador "fiable", en matèries com la migració o el gas. "El govern algerià és molt conegut per ser un soci fiable, un subministrador fiable. S'han donat garanties al màxim nivell i no hi ha res que indique que vaja a ser d'una altra manera", ha dit en declaracions als mitjans abans de clausurar la primera jornada del III Fòrum Internacional Expansió, a Alcalá de Henares.

També et pot interessar

stats