Naima Benaicha: "Espanya soluciona una crisi amb el Marroc obrint-ne una altra amb Algèria"

La professora d'Estudis Àrabs veu "utòpica" la proposta d'autonomia del Marroc per al Sàhara a què dona suport Sánchez, ja que el poble sahrauí vol "independència total i absoluta"

Naima Benaicha Ziani en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei del Marroc, Mohamed VI, han segellat a Rabat l'inici d'una nova etapa en les relacions entre els dos països. Aquesta trobada marca un nou pas en les relacions bilaterals i això podria tindre conseqüències en tota la regió del Magrib.

Així, es dona per tancada la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc, que ha durat deu mesos i que acabarà amb la reobertura gradual de les fronteres. 

Naima Benaicha Ziani, professora d'Estudis Àrabs de la Universitat d'Alacant, ha destacat en Les notícies del matí que Espanya "resol les hostilitats amb el govern marroquí solucionant una crisi, però obrint-ne una altra amb Algèria".

Aquest canvi de postura, ja ha ocasionat que Algèria, defensora d'un referèndum per al Sàhara, haja anunciat que revisa el preu del gas que ven a Espanya.

L'experta ha indicat que el director de la principal empresa algeriana de gas i petroli ja ha dit que "s'està plantejant revisar els preus del gas que Algèria subministra a Espanya".

Naima Benaicha Ziani ha apuntat que Espanya i el Marroc no podien viure amb aquestes hostilitats durant més d'un any, ja que la ruta marítima amb el Marroc continua tancada i "no sols per la pandèmia sinó per les hostilitats". És per això, que l'objectiu del govern espanyol "és tornar a la normalitat".

Per contra, la millora de les relacions amb el Marroc té una altra cara, que són els possibles recels d'Algèria. La professora d'Estudis Àrabs ha recordat que el poble saharià vol "independència total i absoluta" i que aquesta postura amb què el regne marroquí pretén donar un percentatge d'autodeterminació al poble saharauí "puga arribar a ser realitat, ho veig com a utòpic". "El poble sahrauí no dona marge a negociar, volen la independència i tenen el suport del govern algerià".

En el pla polític, opina que la tensió entre el Marroc i Algèria, "amb l'actual crisi energètica la intenció de solucionar aquest desacord no és cap prioritat ara". Les fronteres entre el Marroc i Algèria estan tancades des de fa molt temps i preveu que "continuen així".

També et pot interessar

stats