Les Corts aproven una moció en suport del Sàhara, amb l'abstenció del PSPV i l'oposició

La proposició no de llei emplaça el govern espanyol a rebutjar el pla del Marroc d'autonomia per al Sàhara Occidental

Ple de les Corts d'aquest dijous
Ple de les Corts d'aquest dijous / Inma Caballer (les Corts)

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous una proposta d'Unides Podem en suport al Sàhara Occidental, encara que només ha aconseguit el suport d'un dels seus socis de govern, Compromís. Tant el PSPV, l’altre soci de govern, com l'oposició s'han abstingut.

En el debat de dimecres, els socialistes ja van avançar que s'abstindrien per no haver acceptat UP una esmena de modificació. La proposició no de llei insta a donar suport a la resolució del conflicte "en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l'ONU”, inclòs el dret d'autodeterminació del poble sahrauí mitjançant un referèndum i emplaça el govern espanyol a rebutjar el pla del Marroc d'autonomia per al Sàhara Occidental i a donar suport el reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

El PSPV va proposar una esmena de modificació mitjançant la qual les Corts expressarien la "solidaritat i suport al poble sahrauí i a les seues institucions democràtiques com a poble sobirà" i es comprometrien a reforçar les activitats de cooperació i acció humanitària. També instava el Consell a dirigir-se a les parts en conflicte perquè treballen en la recerca d'una solució pacífica basada en el dret a decidir del poble sahrauí i emmarcada en les resolucions de l'ONU i el dret internacional.

La proposta socialista demanava a més que les Corts instaren la Generalitat a emplaçar el govern a continuar el treball de l'ONU en la tasca de trobar una solució acceptable per al Sàhara en el marc de les Nacions Unides i a "comunicar i si pot ser consensuar decisions de transcendència especial, com els canvis de política exterior amb la resta de forces polítiques".

UP considera l’esmena del PSPV “inassumible”

Aquest dijous, la portaveu adjunta d'UP Estefania Blanes ha justificat que l'esmena del PSPV era "inassumible". Aquest debat va tindre la presència en la tribuna de convidats del delegat del Front Polisario a la Comunitat Valenciana, Habibulah Mohamed Kori. 

La portaveu adjunta d’Unides Podem, Estefania Blanes Blanes, ha rebatut la proposta socialista i ha asseverat que "el poble sahrauí no necessitaria cooperació si poguera tornar a la seua terra".

Per la seua banda, la síndica de Compromís, Papi Robles, ha garantit que haurien donat suport a la proposta tant si s'haguera acceptat l'esmena com si no. 

El Congrés també dona suport al Sàhara 

La majoria del Congrés ha aprovat aquest dijous la iniciativa que ratifica el suport al Sàhara Occidental perquè puga triar el seu futur en un referèndum d'autodeterminació i ha deixat a soles el PSOE, que ha sigut l'únic partit que ha votat en contra.

El dia en què el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatja a Rabat per a reunir-se amb el rei Mohamed VI, el ple del Congrés ha aprovat la iniciativa d'Unides Podem, ERC i EH Bildu amb 168 vots a favor, 118 en contra i 61 abstencions, les de Vox i Ciutadans.

El vot negatiu dels socialistes ha creat gran malestar dins del govern de coalició i alguns diputats del PSOE, com Odón Elorza, que, encara que finalment ha acatat la disciplina de vot del grup parlamentari, ha lamentat abans de la votació el "canvi" del PSOE davant d'un text que és "acceptable".

També et pot interessar

stats