Sánchez defensa el pla d'autonomia del Sàhara com la base més "seriosa i realista" per a una solució

El delegat del Polisario assisteix al Congrés al canvi de posició del president socialista i es manifestarà amb Podem, que no ha aplaudit Sánchez

El delegat del Front Polisario per a Espanya, Abdulah Arabi, assisteix a la sessió de control al govern en el Congrés
El delegat del Front Polisario per a Espanya, Abdulah Arabi, assisteix a la sessió de control al govern al Congrés / Chema Moya (Efe)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha negat aquest dimecres en el ple del Congrés que el seu suport al pla d'autonomia proposat pel Marroc per al Sàhara Occidental supose un "gir" en la política de l'executiu.

Segons Sánchez, no és més que "un pas més en el camí" iniciat ja el 2007 quan es va presentar i que està en línia amb la posició de països com França, Alemanya o els Estats Units.

El líder socialista ha recordat que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) ja va dir que la proposta marroquina, que dona autonomia al Sàhara, però sota sobirania de Rabat, "constituïa una contribució valuosa per a resoldre aquest conflicte que ha titllat d'enquistat".

"No estic restant importància a la decisió que he pres, l'he presa amb plena voluntat de fer un pas avant", ha sostingut, en referència a la seua afirmació en la carta remesa al rei Mohamed VI. Per a Sánchez, el pla d'autonomia constitueix "la base més seriosa, creïble i realista" per a una solució.

Així mateix, ha reiterat que Espanya aposta per una solució en el marc de l'ONU i mútuament acceptada per les parts, és a dir, pel Marroc i el Front Polisario. Sánchez ha confiat en les possibilitats d'avançar després del nomenament l'octubre passat del nou enviat especial de l'ONU per al Sàhara, Staffan de Mistura.

El delegat del Polisario es manifestarà amb Podem

El delegat del Front Polisario a Espanya, Abdulah Arabi, ha seguit les explicacions de Sánchez des de la tribuna de convidats de l'hemicicle. Segons han confirmat fonts del seu entorn, Arabi té previst participar en la concentració convocada als voltants del Congrés en contra de la nova posició espanyola i a favor de l'autodeterminació.

En aquesta concentració coincidirà amb diversos diputats d'Unides Podem, formació del govern de coalició. Per a mostrar el seu suport als col·lectius convocants, hi assistiran la portaveu adjunta Sofía Castañón (Podem) i el secretari d'Estat per a l'Agenda 2030, Enrique Santiago, dirigent d'IU, a més d'altres diputats.

El ple del Congrés debatrà i votarà la setmana que ve una iniciativa d'Unides Podem, ERC i Bildu en contra de la posició de Sánchez i a favor de tornar a les reclamacions del referèndum d'autodeterminació.

Els ministres d'Unides Podem no aplaudeixen a Sánchez

Els membres del govern pertanyents a Unides Podem i la bancada del grup confederal han refusat aplaudir durant la part del discurs que el cap de l'executiu ha dedicat a donar explicacions sobre el gir que ha donat respecte a aquest contenciós.

Així, la secretària general de Podem, Ione Belarra; la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i el de Consum i líder d'EU, Alberto Garzón, no han donat suport en cap moment a les paraules de Sánchez. A la sessió no ha acudit la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que tenia un viatge oficial.

També et pot interessar

stats