Sánchez assegura que l'acord amb el Marroc pel Sàhara posa fi a una crisi "insostenible"

El president del govern espanyol no ha aclarit si té garanties del Marroc sobre Ceuta i Melilla, però manté que l'acord garanteix la integritat territorial dels dos països

El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió plenària en el Congrés dels Diputats
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, intervé en la sessió plenària en el Congrés dels Diputats / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha garantit que el recent acord a què ha arribat amb el Marroc posa fi a una crisi "insostenible", garanteix la integritat territorial dels dos països i estableix les bases per a una relació "molt més sòlida" en seguretat, mobilitat i immigració.

"Mai no és tard quan arriba", ha assegurat Sánchez en una compareixença de premsa a Ceuta, ciutat que visita aquest dimecres juntament amb Melilla després del gir de la posició espanyola sobre el Sàhara Occidenta. Aquest canvi, al seu parer, "tanca" un contenciós que es mantenia amb el país veí que no podia prolongar-se "durant més temps" i que era necessari resoldre.

Acompanyat del president de la ciutat autònoma, Juan Jesús Vivas, el cap de l'executiu ha explicat que des que va visitar la ciutat fa deu mesos, coincidint amb la crisi migratòria, s'ha fet un treball silenciós amb el Marroc que ha permés un acord "extraordinari" i "equilibrat per a les dues parts".

Per al president, amb aquesta nova fase es consolida una nova relació "sincera" basada en el respecte mutu i la garantia de la integritat territorial d'Espanya i el Marroc.

Ha recordat que la relació amb el Marroc transcendeix la seguretat dels fluxos migratoris perquè també és un dels principals socis comercials d'Espanya i un aliat "primordial per a l'estabilitat i el progrés".

Per al president, la posició espanyola sobre el Sàhara no difereix de la seguida per altres països com França, Alemanya o la Comissió Europea, i és una de les propostes, ha destacat, recollida per l'ONU.

L'important, ha insistit, és que "han de ser les parts afectades els qui acorden la solució".

No creu Sánchez que aquest acord amb el Marroc puga afectar la relació d'Espanya amb Algèria, un dels principals subministradors de gas a Espanya i que, ha insistit, continuarà sent un "soci estratègic".

També et pot interessar

stats