El PSOE votarà en contra d’un text de Podem favorable al referèndum d'autodeterminació per al Sàhara

El motiu són les "dures" crítiques que els socialistes diuen haver rebut de la formació morada durant el debat en el ple

El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió plenària en el Congrés dels Diputats
El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió plenària del Congrés dels Diputats / Europa Press

El grup parlamentari socialista en el Congrés votarà en contra d'una proposició no de llei favorable al referèndum d'autodeterminació per al Sàhara Occidental, després de les crítiques abocades cap al govern espanyol per Unides Podem, un dels impulsors del text, durant el debat en el ple.

El portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez, havia anunciat que, si no canviava el text original, votarien a favor de la proposició no de llei presentada per Unides Podem, ERC i Bildu, que dona suport a les resolucions de les Nacions Unides que preveuen un referèndum d'autodeterminació per al Sàhara Occidental.

No obstant això, fonts parlamentàries socialistes han avançat que finalment aquest dijous en el ple del Congrés votaran en contra d'aquesta iniciativa, independentment de si el text pateix canvis a través d'esmenes o no.

El motiu són les "dures" crítiques que asseguren haver rebut aquest dimecres durant el debat del text en el ple per Gerardo Pisarello, diputat d'Unides Podem, formació que governa en coalició amb el PSOE.

"No podem avalar el seu discurs", expliquen les mateixes fonts, que denuncien que el diputat d'Unides Podem haja "atacat" l'executiu de Pedro Sánchez durant la seua intervenció i que haja comparat la situació del Sàhara amb la d'Ucraïna.

Podem considera "pertorbador" el tracte "d'aliat" de Sánchez a Mohamed VI

Durant el debat de la iniciativa, Pisarello ha comentat que el dimarts el Congrés va reconéixer en un acte el dret del poble ucraïnés a "existir" davant de "les pretensions neotsaristes de Vladímir Putin". "No hi ha res que justificara que no es defense amb la mateixa convicció el dret del poble sahrauí a determinar-se lliurement davant de les pretensions colonialistes de Mohamed VI", ha afegit en referència al rei del Marroc.

A més, ha considerat "pertorbador" el tracte "d'aliat i gran amic" donat per Sánchez a Mohamed VI en la carta on va assumir la proposta d'autonomia de Rabat per al Sàhara Occidental i ha agregat que un govern progressista no pot usar aquest llenguatge, que li fa perdre credibilitat com a "mediador" per al Sàhara.

El debat parlamentari sobre el Sàhara ha tingut lloc la vespra de la visita de Sánchez al Marroc, convidat pel rei d'aquest país per a refermar les relacions entre totes dues nacions.

La majoria de grups, incloent Unides Podem i els socis parlamentaris del Govern, han criticat el canvi de posició de l'executiu de Sánchez sobre el Sàhara, ja que el PSOE havia secundat històricament el dret d'autodeterminació de l'excolònia espanyola.

La proposició no de llei que finalment rebutjarà el PSOE ratifica el suport del Congrés a les resolucions de l'ONU i a la missió de les Nacions Unides al Sàhara "amb el convenciment que només el diàleg, la negociació i l'acord dut a terme de bona fe i de manera constructiva, de conformitat amb el dret internacional, ajudaran a aconseguir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per totes dues parts" en aquest conflicte.

També et pot interessar

stats