Sánchez reclama a Unides Podem que faça pública la proposta per a la llei del "només sí és sí" en lloc de "soroll"

El president espanyol assumeix que la reforma tirarà avant al Congrés, ja siga amb el suport del soci de coalició o sense ells

Sánchez, aquest dijous a Viena
Sánchez, aquest dijous a Viena / Christian Bruna (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat a Unides Podem que faça pública la proposta per a reformar i corregir els efectes indesitjats de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda popularment com "només sí és sí". En una conversa informal amb periodistes aquest dijous, el mandatari ha recordat que ara per ara només hi ha sobre la taula la modificació legal pel PSOE al Congrés i ha retret al soci minoritari en l'executiu l'estratègia mantinguda durant aquesta última crisi oberta en la coalició.

Sánchez, que ha començat aquest dijous una gira per diversos països per a preparar la presidència espanyola de la Unió Europea, s'ha mostrat determinat a tirar avant la reforma socialista si no hi ha acord amb Unides Podem. Des d'Àustria, primera parada del viatge, ha remarcat que des del principi s'ha intentat negociar amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i que, davant la falta d'acord, el PSOE ha plasmat la seua postura amb una proposta de caràcter tècnic, "quirúrgic". Ha insistit que no afecta el cor de la llei i que respon a una alarma social davant el degoteig de rebaixes de condemnes i excarceracions a agressors sexuals que ha originat involuntàriament l'aplicació de la nova norma.

El president ha assegurat que els intents d'aconseguir un consens seguiran, però ha deixat clar que si finalment no és possible, els socialistes mantindran la mateixa posició. Però considera que seria bo que, enmig del "soroll" que ha generat l'assumpte, Unides Podem fera un pas avant i explicara públicament la proposta que diu tindre com a alternativa per a modificar la llei del "només sí és sí". No ha aclarit si ha parlat directament amb Irene Montero en cerca d'acord, tot i que sí que hi ha hagut converses tant amb Igualtat, com amb Justícia i Relacions amb les Corts. També la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha estat en elles, ha precisat el cap de l'executiu estatal.

En tot cas, Sánchez ha restat importància a la situació de tensió que hi ha en el seu gabinet i a la possibilitat que la reforma socialista tire avant sense el suport del soci i amb els vots del Partit Popular. El més important, ha recalcat, és resoldre el problema durant la negociació parlamentària. Segons ha recordat, ja hi ha socis d'investidura com el PNB i el PDeCAT que han expressat suport a la iniciativa.

Davant les discrepàncies amb Unides Podem, el mandatari ha insistit que encapçala un govern de coalició de dos partits que tenen cultures polítiques diferents i formes també diferents d'actuar. A parer seu, el que busca la formació morada en un moment com l'actual, a les portes d'un procés electoral, és visibilitat. En tot cas, ha dit estar convençut que no es trencarà la coalició i que les discrepàncies se superaran.

També et pot interessar

stats