Igualtat demana una reunió al PSOE per a tancar un acord "com més prompte millor" sobre la reforma del "només sí és sí"

La ministra Irene Montero insisteix que hi ha solucions tècniques "suficients" que permetran desencallar la norma i mantindre el consentiment en el centre

Ángela Rodríguez Pam i Irene Montero en una imatge d'arxiu
Ángela Rodríguez, 'Pam', i Irene Montero en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Ministeri d'Igualtat ha demanat una reunió amb el PSOE per a arribar a un acord "com més prompte millor" per a reformar la llei de garantia de la llibertat sexual, popularment coneguda com la llei del "només sí és sí". Aquest dilluns es compleix una setmana des que el Grup Parlamentari Socialista va registrar al Congrés la proposició de llei per a modificar la norma per la polèmica oberta per les rebaixes de condemna a diversos agressors sexuals en tot Espanya. Un pas que el PSOE va decidir finalment fer en solitari, pel fracàs de les negociacions amb Unides Podem, soci en la coalició del govern estatal. El diàleg entre les dues branques està ara mateix interromput, segons la formació morada

Fonts d'Igualtat, cartera en mans d'UP, han reiterat que "la voluntat d'acord és absoluta" i han recordat que el ministeri que dirigeix Irene Montero "mai s'ha alçat de la taula" perquè "la disposició a negociar sempre ha sigut plena". En aquest sentit, han assenyalat que "l'acord és possible sempre que es mantinga el consentiment" i per això han tornat a sol·licitar una trobada amb la branca del PSOE, en un nou intent de redreçar les converses. 

La ministra Irene Montero sosté que hi ha solucions tècniques "suficients" i "rigoroses" per a poder acordar amb el PSOE algun canvi a la llei del "només sí és sí" i mantindre alhora el consentiment: "La decisió és profundament política, mai ha sigut un problema tècnic". Segons ha dit la política d'Unides Podem, sempre que es mantinga el consentiment en el centre del Codi Penal "hi haurà moltíssimes possibilitats per a l'acord". Així, ha insistit que hi ha marge per al consens si no es torna a l'esquema de penes anteriors que reconeix dos tipus d'agressions "en funció de si hi ha o no violència i intimidació", com ha proposat el PSOE "i volen el PP i Vox". Perquè en aquest cas, ha advertit, s'estaria "penalitzant" la majoria de les víctimes que no poden demostrar que es va produir violència.

Montero va reconéixer la setmana passada que no havia tornat a parlar amb la ministra de Justícia, Pilar Llop, des que el PSOE va presentar la iniciativa parlamentària per a reformar la llei del "només el sí és sí". Els socialistes, per la seua banda, han indicat que les negociacions s'estaven desenvolupant ara al Congrés. La ministra d'Indústria i candidata del PSOE a l'alcaldia de Madrid, Reyes Maroto, ha demanat aquest diumenge el suport de tots els grups parlamentaris per a tirar avant la modificació de la norma amb l'objectiu de "corregir els efectes indesitjats" que ha comportat, com la reducció de condemnes o l'eixida de presó d'alguns violadors.

També et pot interessar

stats