Sánchez i Feijóo s'embranquen en el primer cara a cara després de les gallegues: "Tot vosté és una mentida"

El president espanyol demana al líder popular "coratge" per a explicar les converses amb Junts sobre un indult a Puigdemont i ell respon traent pit de la victòria electoral del PP a Galícia

Sánchez intervé en la sessió de control des del seu escó
Sánchez intervé en la sessió de control des del seu escó / Chema Moya (Efe)

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, han protagonitzat aquest dimecres el primer debat cara a cara en el Congrés després de les eleccions autonòmiques a Galícia de diumenge. Uns comicis en què el PP va renovar folgadament la majoria absoluta per a governar la Xunta per cinquena legislatura consecutiva i el PSdeG va obtindre el pitjor resultat històric. Els dos dirigents polítics s'han acusat mútuament de mentir en diferents assumptes. Mentre que Sánchez li ha retret a Feijóo les mentides sobre l'amnistia i els indults a independentistes catalans, el líder de l'oposició ha replicat acusant-lo també d'haver enganyat els espanyols i ha tret pit pels resultats del PP a Galícia.

El duel parlamentari, en el marc de la sessió de control al govern que acull rutinàriament el ple del Congrés, arriba també en plena negociació de la llei d'amnistia entre els socialistes i Junts. La norma, que va caure el 30 de gener a l'hemicicle pel vot en contra del partit de Carles Puigemont, continua encara en l'aire per la falta d'acord entre les dues parts.

En la primera intervenció en resposta a la interpel·lació de Feijóo, el cap de l'executiu estatal ha passat a l'atac recordant les informacions de setze mitjans de comunicació de fa una setmana, que revelaren que el PP va estudiar durant un dia una possible amnistia per als independentistes amb un indult condicionat per a Puigdemont. Sánchez ha assenyalat directament Feijóo com la font d'aquelles converses privades amb els periodistes i ha apuntat que aquests fets són les "proves" que, si haguera sigut per voluntat d'ell "i no per uns altres", el líder del PP "haguera aprovat una amnistia, indults i el que haguera calgut per a ser president del govern".

"Cada dia se supera: va començar mentint sobre el que faig, continua mentint sobre el que dic i ara menteix sobre el que pense", ha respost el dirigent popular. Tot seguit ha disparat contra Sánchez insistint que va ser ell qui va dir que les eleccions gallegues eren un plebiscit sobre el seu lideratge "Va dir que el canvi a Galícia era imparable i imparable la caiguda de Feijóo. Doncs ací em té, dempeus, i el resultat del plebiscit és quaranta a nou" ha sentenciat, en referència als escons aconseguits per cadascun dels seus partits.

En el torn de rèplica, Sánchez ha tornat a carregar contra el seu oponent i li ha tirat en cara les contradiccions que mostra en el discurs. Per exemple, ha remarcat que els populars digueren que "mai" votarien en contra de revalorar les pensions i ho feren, o que es mostraren a favor de l'impost a les grans fortunes i que, tot i això, el rebutjaren al Parlament. "Amb quin Feijóo ens quedem? Amb el que negocia l'amnistia i els indults amb els independentistes de matí, o amb el que els diu terroristes de vesprada en les manifestacions que vostés mateixos convoquen?", ha ironitzat el socialista. "Tot vosté és una mentida", li ha amollat a continuació.

Durant l'encreuament dialèctic, ambdós han exigit al contrincant que done explicacions. Sánchez ha reclamat a Feijóo "coratge" per a explicar al Congrés "el que diu en privat a setze periodistes" sobre l'amnistia i al mateix temps l'ha felicitat per "tornar al sentit comú", en reconéixer que a Catalunya fa falta "reconciliació i no sols confrontació". El polític gallec, per la seua banda, ha demanat que el secretari general del PSOE done explicacions "sobre la seua responsabilitat" en els resultats aconseguits pel seu partit a Galícia. I ha lamentat que Sánchez felicite el PP per la seua victòria a Galícia després de quinze dies d'"una campanya de mentides i insídies". "Potser si m'haguera insultat menys, haguera tret un millor resultat", ha etzibat.

El líder del PP ha enumerat, a més, múltiples crítiques a Sánchez, en preguntar-li com buscarà tapar el resultat a Galícia, si amb un "nou escàndol de Marlaska", "una nova versió de la llei d'amnistia" o algun insult "creatiu". Sánchez intentarà donar-li la volta, ha assegurat Feijóo, que ha denunciat una "Espanya a l'inrevés" en la qual els treballadors del camp "són uns fatxes", o amb el seu govern buscant un nunca mais a Galícia al mateix temps que dona la cara a Barbate. "Als independentistes que estan en contra de la Guàrdia Civil, tot; però en favor de la Guàrdia Civil, res", ha conclòs.

També et pot interessar

stats