El PPdeG revalida la majoria absoluta a Galícia per cinquena legislatura

El BNG guanya sis diputats, el PSdeG en perd cinc i Democràcia Ourensana entra per primera vegada al Parlament

El candidat del PPdeG guanya les eleccions del 18F i revalida així la cinquena majoria absoluta del PP
El candidat del PPdeG guanya les eleccions del 18F i revalida així la cinquena majoria absoluta del PP / EFE/ Lavandeira Jr

El PPdeG consolida la majoria absoluta al Parlament de Galícia per cinquena legislatura consecutiva en obtindre quaranta diputats en l'hemicicle gallec, on hi ha un total de 75 diputats i diputades i la majoria absoluta se situa en 38. D'aquesta manera, i amb el 99% del vot escrutat de les eleccions celebrades aquest diumenge a Galícia, la formació que des del 2022 lidera Alfonso Rueda, es garanteix una legislatura més el control de la Xunta, tot i que perd dos diputats respecte als 42 que va aconseguir el 2020.

El BNG d’Ana Pontón ha obtingut 25 escons i en suma sis als dènou aconseguits en les últimes eleccions. El PSdeG, amb nou diputats, en perd cinc. I per primera vegada, Democràcia Ourensana (DO) entra al Parlament gallec amb un diputat. Ni Sumar, ni Vox, ni Podem han pogut superar la barrera del 5% i, per tant, es queden sense representació a l'hemicicle.

Des de la seu del PPdeG a Santiago de Compostel·la i entre crits de "president, president", Alfonso Rueda ha considerat que aquest diumenge Galícia ha enviat un missatge a Espanya: "Ací no volem xantatges, ni fer-los, ni estar sotmesos. No volem privilegis de cap classe, volem igualtat, enteniments i dignitat". "Hui Galícia ha votat pel sentit –el sentidiño– i crec que ha sigut la decisió correcta per a Galícia i també per a Espanya", ha matisat. Així mateix, ha agraït la feina del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, perquè "va marcar l'èxit d'aquesta nit" i "és una part molt important d'aquesta victòria", ha dit. Alfonso Rueda també s'ha compromés a ser el president "de tots i totes les gallegues, sense distinció".

"Boas noites, Alfonso Rueda. Rueda, presidente", ha escrit el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un missatge en el seu compte oficial d'X acompanyat d'una imatge des del seu despatx a la seu del carrer Génova a Madrid, en la que rodejat de la direcció estatal del PP està fent una videotelefonada per a felicitar Rueda per la victòria electoral.

Ana Pontón, la candidata del BNG, que ha aconseguit un resultat històric amb 26 diputats, ha assegurat que la formació "ha trencat tots els sostres electorals" i que aquest resultat la situa "com l'esperança de totes les persones que creuen que Galícia necessita més". Amb tot, Pontón, a qui algunes enquestes la situaven amb possibilitats de convertir-se en la primera presidenta de la Xunta, ha mantingut que el resultat d'aquests comicis és insuficient: "El nostre objectiu era obrir un temps nou en aquest país i donar als gallecs i les gallegues un govern liderat pel BNG", ha dit.

“Cap canvi és fàcil ni s'aconsegueix de la nit al dia”, ha declarat el candidat socialista a la presidència de la Xunta, José Ramón Gómez Besteiro, que ha assumit la derrota del PSdeG i s'ha compromés a fer un treball d'oposició des del Parlament de Galícia. "La ciutadania ens ha situat en l'oposició. Des d'ahí faré el treball per a intentar portar a Galícia les millors possibilitats", ha dit. Així les coses, Besteiro prendrà possessió de l’acta com a diputat en la cambra gallega i abandonarà el seient que ocupa al Congrés des de les eleccions del 23J a les quals va concórrer com a cap de llista per la província de Lugo.

Per la seua part, l'alcalde d'Ourense i president de Democràcia Ourensana, Gonzalo Pérez Jácome, s'ha mostrat satisfet amb els resultats de la formació que, per primera vegada, tindrà un diputat al Parlament gallec, si bé, ha dit, no han pogut pujar tot el que volien per a "ser la clau" en la Xunta de Galícia. Amb tot, ha valorat la fita com "enormement significativa" perquè, ha dit, "a partir d'ací canviaran les coses".

Sumar, Podem i Vox es queden fora del Parlament gallec

"Hui per a nosaltres no és una nit fàcil, els resultats no són els esperats. Són uns mals resultats i cal reconéixer-ho", ha manifestat la candidata de Sumar, Marta Lois, des de Santiago de Compostel·la. La formació de Yolanda Díaz no ha aconseguit arribar al 5% del vot en cap de les quatre províncies gallegues, ni tan sols a Pontevedra i a la Corunya, on les enquestes apuntaven que podia tindre opcions.

La candidata de Podem a la presidència de la Xunta, Isabel Faraldo, ha assegurat després de no obtindre representació al Parlament de Galícia, que "sense un Podem fort no hi ha canvi" i ha anticipat que "hui no acaba res, hui comença tot". "Des del principi vam saber que era un escenari molt difícil", ha conclòs la candidata Podem, la militància de la qual va decidir no concórrer amb Sumar en aquests comicis.

Des de Vox, que tampoc ha aconseguit representació al Parlament gallec, l'únic del conjunt de l'estat en el qual no està present, el secretari general, Ignacio Garriga, ha titllat d'"insuficients" les xifres que han obtingut. A Santiago de Compostel·la i rodejat dels candidats regionals, Garriga s'ha compromés a "continuar treballant amb el mateix ànim, amb la mateixa determinació, perquè Galícia ho mereix" i fer "oposició" tant al BNG com al PP.

També et pot interessar

stats