Junts vota en contra de la llei d’amnistia i força una nova negociació del text amb el PSOE

S’obri ara un termini d’un mes perquè la norma torne a la comissió de justícia i s'eleve el nou text a l'hemicicle

La bancada socialista durant el ple del Congrés que vota la llei d'amnistia
La bancada socialista durant el ple del Congrés que vota la llei d'amnistia / Efe

Junts ha votat en contra de la llei d'amnistia en el ple del Congrés d'aquest dimarts, amb la qual cosa la proposició de llei d'impulsada pel PSOE tornarà a la comissió de justícia amb la possibilitat de negociar nous canvis i elevar el nou text a l’hemicicle en el termini d’un mes.

Junts havia avisat en els darrers dies que, si no s'hi introduïen canvis per a blindar-la a possibles intents de "boicot" per part de "diversos estaments judicials", els seus diputats no donarien suport a l'aprovació a l’espera de continuar negociant en una fase extra de diàleg.

I és que, d'acord amb l'article 131 del Reglament del Congrés, quan una llei de rang orgànica no supera el llindar mínim de 176 vots requerit per a l'aprovació, el text es remet a la comissió corresponent perquè, en el termini d'un mes, prepare un nou dictamen que haurà de tornar a sotmetre's a debat i votació en el ple.

El PSOE, igual que ERC, sosté que la redacció actual aprovada en la comissió de justícia és prou “robusta” i compta amb seguretat jurídica enfront dels previsibles recursos del PP i de Vox i els possibles dubtes d'aplicació que plantegen els tribunals, segons apunten fonts socialistes. Per això, no han acceptat els canvis d'última hora que pretenia Junts, i esperen que en el termini d'un mes s'aconseguisca arribar a un acord que permeta tirar avant la llei en el ple del Congrés.

El govern espanyol no veu en risc la legislatura 

Poc després de la votació, l’executiu espanyol ha descartat que la legislatura estiga en risc i ha assegurat que si és necessari es prorrogaran els pressupostos generals de l'Estat. Fonts del govern de Pedro Sánchez han assenyalat que no canviaran la posició sobre la llei d'amnistia i han confiat que la formació que lidera Carles Puigdemont sí que ho faça per a poder tirar avant la proposició de llei presentada el novembre passat pels socialistes.

Després de la decisió de Junts de paralitzar la norma i votar contra la llei, i sobre com afecta a les relacions de cara a altres negociacions importants com els pressupostos generals de l'Estat, les mateixes fonts han avançat que, si no s'aconsegueixen els suports necessaris, es prorrogaran i han remarcat que la legislatura dura el que decidisca el president del govern.

En aquest sentit, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha considerat "absolutament incomprensible" la decisió de Junts i ha demanat que reconsidere la seua posició. "La llei d'amnistia va entrar impecable i constitucional en aquesta cambra i així n'eixirà", ha garantit en declaracions als periodistes.

El PP veu difícil una humiliació major a Sánchez

El Partit Popular ha sostingut que és "difícil una humiliació major" al govern de Sánchez que la provocada per Junts en impedir amb l'aprovació de la llei d'amnistia. "El PSOE no s'ha plantat, al PSOE l'han plantat", ha afirmat el portaveu en el Congrés, Miguel Tellado, minuts després de la votació en el ple del Congrés.

Segons els populars, l’executiu només pot sobreviure si accepta incorporar a l'amnistia el delicte d'alta traïció. Reclamen als socialistes que no ho facen i que si “encara” els queda una mica de dignitat l'usen per a paralitzar la tramitació. Del president del govern, Tellado ha dit que no té dignitat i que "li dol" veure’l assegut en el Congrés “acceptant tot allò que li exigeixen”. 

Junqueras lamenta que l'amnistia no haja sigut aprovada malgrat que cobria els encausats

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha lamentat que la proposició de llei d'amnistia no haja sigut aprovada pel Congrés i haja de tornar a la comissió per a ser negociada ja que, en la seua opinió, era "bona", "robusta" i donava cobertura i garantia jurídica als encausats pel procés.

En declaracions als mitjans després d'assistir al ple, el líder d'ERC ha assenyalat que hi havia un acord per a aprovar-la i que "no és bo" que la llei no haja tirat avant. Sense fer retrets públics davant del vot en contra de Junts, que han rebutjat la proposició de llei, Junqueras ha insistit que era "bona en el context en què estem", ja que superava les qüestions prejudicials a Europa i els filtres que poguera posar el Tribunal Constitucional. "No és la llei que hauria fet ERC, però és una bona llei en el context en què estem [...] i servia per a garantir la fi de la injustícia per a centenars de persones a Catalunya que són innocents", ha dit.

També et pot interessar

stats