Junts no votarà a favor de la llei d'amnistia si el PSOE es nega a modificar-la

Volen blindar-la per por a possibles intents de "boicot" per part de "diversos estaments judicials"

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, participa en un concentració per l’amnistia, l’autodeterminació i la independència a Cornellà
El secretari general de JxCat, Jordi Turull, participa en un concentració per la independència a Cornellà / Facebook: @JuntsXCat

La direcció de Junts per Catalunya (JxCat) ha advertit aquest dimarts que no votarà a favor de la proposició de llei d'amnistia aquesta vesprada en el Congrés si el PSOE no accepta canvis per a blindar-la davant de possibles intents de "boicot" per part de "diversos estaments judicials".

Així ho ha anunciat el partit independentista en un comunicat, després que la direcció executiva haja celebrat una reunió extraordinària, poques hores abans que el ple del Congrés debata la proposició de llei d'amnistia.

"Junts sempre ha defensat que la llei d'amnistia ha d'incloure tot el món i ha de ser d'aplicació immediata. La proposta d'amnistia que es vota hui no garanteix aquests dos objectius, sobretot tenint en compte la deriva de diversos estaments judicials per a boicotejar la llei i deixar molts independentistes fora", alerta.

Continua havent-hi negociacions, afig el comunicat, i JxCat negociarà "fins a l'últim minut per a introduir canvis per a aconseguir aquests objectius, però si aquestes modificacions no s'accepten, Junts no podrà votar a favor de la llei", adverteix.

JxCat tem que l'abast de la llei es veja limitat per l'actuació del jutge Manuel García-Castellón, que investiga per delictes de terrorisme l'expresident Carles Puigdemont, fugat de la justícia espanyola, i la líder d'ERC, Marta Rovira.

També pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que va dictar un acte sobre el cas Volhov en el qual considera que Puigdemont i membres del seu entorn van mantindre "estretes relacions personals" amb Rússia.

L'agrupació secessionista catalana contempla la possibilitat de forçar que la proposició de llei no siga aprovada hui, sinó que torne a debatre's en comissió, per a incorporar esmenes que la blinden contra possibles interpretacions judicials restrictives.

En cas que el PSOE no accepte introduir nous canvis en el document, JxCat no hi votarà a favor, la qual cosa podria enviar-la de nou a la Comissió de Justícia, que hauria d'elaborar un altre dictamen, abans d'enviar-lo novament al ple del Congrés.

JxCat continua defensant en solitari onze esmenes, a les quals se'n sumen tres consensuades amb el PNB i una amb ERC, grup que manté vives dues propostes de modificació.

En declaracions a SER Catalunya, l'exsecretari general del partit, Jordi Sánchez, ha assegurat que no sap "què passarà aquesta vesprada" en el Congrés, encara que "hi ha motius de preocupació perquè no s'ha trobat un punt d'equilibri" que permeta garantir l'aprovació de la llei.

També et pot interessar

stats