Quant pujaran les pensions el 2024?

Les veus expertes calculen que l’augment serà d’un 3,8%, és a dir, de 34 a 61 euros de mitjana, segons el tipus de pensió

L’Observatori de Pensions de WTW ha estimat que la despesa podria arribar als 7.647 milions d’euros només el 2024

Les pensions es revaloraran el 2024 un 3,8%, segons les anàlisis de l’Observatori de Pensions de la consultora i corredoria d'assegurances WTW, un percentatge que podria variar una dècima amunt o avall si la inflació aquest mes de novembre se situa per sota del 3% o supera el 4,1%. Aquesta previsió —feta per veus expertes de la Universitat de València, la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i WTW— s'alinea amb la de l'últim informe del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que xifrava l’augment en un 4%.

Aquesta revaloració només afectarà les pensions de la Seguretat Social contributives i les de les classes passives. En el cas de les contributives mínimes, però, s’apliquen altres criteris i l’increment serà de vora un 8%. 

Pel que fa a l’increment mensual de les pensions mitjanes, el 2024 la de jubilació del règim de la Seguretat Social augmentarà 61 euros; la d’autònoms ho farà en 36,5 euros i la de viudetat, en 34 euros.

Aquesta pujada suposarà, però, més pressió per als comptes de la Seguretat Social. L’Observatori de Pensions de WTW ha estimat que la despesa podria arribar als 7.647 milions d’euros només el 2024. Enrique Devesa, professor de la UV i investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), adverteix que aquesta revaloració “s’ha de continuar pagant als pensionistes durant tot el temps que calga” i calcula que podria situar-se en més de 102.000 milions d’euros. 

Devesa, que també és membre d’aquest observatori, explica que només per a pagar les de l’any 2024 “caldria que entraren en el sistema un milió més d’afiliats”. L’alternativa passa per transferències o préstecs de l’Estat, amb el consegüent increment de l’endeutament.

També et pot interessar

stats