Sánchez espera convéncer França sobre el Midcat i "garanteix" el subministrament del gas algerià

En una entrevista en TVE, el president del govern espanyol ha assegurat que el Midcat és una "qüestió europea" i no bilateral entre dos països

Entrevista al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en TVE
Entrevista al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en TVE / TVE

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que espera "convéncer" França sobre la possibilitat d'incrementar les interconnexions gasistes amb el país gal, en referència al gasoducte Midcat. També ha subratllat que el gas procedent d'Algèria "està garantit" malgrat la "discòrdia" a causa del Sàhara Occidental, segons ha assenyalat aquest dimarts en una entrevista en TVE.

Pel que fa a l'oposició del govern francés a la finalització del Midcat, el cap de l'executiu ha ressaltat que no es tracta d'una qüestió bilateral entre tots dos països, sinó que és una "qüestió europea". A més, ha afegit que la posició d'Espanya és la de "ser solidaris" amb els socis de la Unió Europea (UE) que més depenen del gas rus, com Alemanya.

En la mateixa línia, ha ressaltat que el 10% del gas que es consumeix a Europa en aquests moments procedeix d'Espanya. En concret, un 7% correspon al que hi arriba en forma de gas natural liquat (GNL) a través de metaners des dels Estats Units i l'altre 3% correspon al procedent dels gasoductes. A més, ha insistit que Espanya compta amb el 30% de la capacitat de regasificació de la UE i que ha d'utilitzar aquesta infraestructura per a donar suport a la resta dels socis europeus.

Quant a la situació amb Algèria, Sánchez ha assegurat que el subministrament de gas procedent del país africà està assegurat pel fet que el seu govern ha dit que "Espanya és un soci fiable".

Demana responsabilitat al CGPJ per a renovar part del Constitucional

Preguntat sobre la renovació del Tribunal Constitucional, Sánchez ha demanat "responsabilitat" al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè propose "com més prompte millor" els dos magistrats que li corresponen. El termini legal per al nomenament finalitzava aquest dimarts, tot i que no hi ha hagut avanços.

El CGPJ, que fa quasi quatre anys en funcions per la falta d'acord polític per a la seua renovació, ha incomplit el termini legal fixat per a nomenar els dos magistrats del Constitucional que li corresponen, als quals se sumaran altres dos nous que li correspon designar al govern espanyol.

D'altra banda, ha expressat la seua "decepció" amb el Partit Popular, al qual ha acusat de bloquejar la renovació del CGPJ, una situació que repercuteix en la renovació de l’alt tribunal. "No és una decepció personal, és una decepció de país", ha afegit.

Sánchez: “El govern espanyol i la Casa del Rei estan totalment coordinats”

D’altra banda, el president del govern espanyol ha afirmat que l'executiu i la Casa del Rei estan "totalment coordinats" davant la representació d'Espanya en el funeral d'Isabel II a l'abadia de Westminster i ha ressaltat que la delegació estarà encapçalada pel rei Felip VI.

Sánchez s'ha referit a la presència de Joan Carles I a Londres, però ha evitat comentar si haguera preferit que el rei emèrit no assistira al funeral. "En aquesta qüestió el que sí que puc dir és que el Govern d'Espanya està totalment coordinat amb la Casa del Rei i que nosaltres ens ocupem i preocupem en el millor sentit de la paraula de la delegació encapçalada pel rei Felip VI i la reina Letícia", ha assenyalat.

Replica a Podem que els límits a les hipoteques "no estan permesos" a la UE

Durant l’entrevista, Sánchez ha valorat la proposta d’Unides Podem que demana un límit a les hipoteques i ha assegurat que aquests no estan permesos en el tractat de la Unió Europea, encara que ha dit que comparteix l’anàlisi del seu soci de coalició.

El cap de l'executiu ha advocat per altres mesures, com el gravamen sobre els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques i entitats financeres que, segons ha recordat, van ser rescatades "amb els diners dels contribuents" en l'anterior crisi.

També et pot interessar

stats