Sánchez defén la utilitat de la llei del 'només sí és sí' perquè no es qüestione mai la veu de les víctimes

El cap de l'executiu espanyol assegura que la norma, objecte d'una controvèrsia judicial i política per algunes rebaixes de pena, reforça la llibertat de les dones en les agressions

El president del govern espanyol Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Gustavo Valiente Herrero (Europa Press)

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reivindicat la llei garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a llei del només sí és sí com un instrument vàlid perquè "mai més una víctima siga qüestionada". En una intervenció durant l'obertura del XXII Congrés de la Internacional Socialista de Dones en la seu del partit a Ferraz, Sánchez ha defensat que la norma té com a principal objectiu reforçar la llibertat de les dones enfront de les agressions i que "mai més una víctima siga qüestionada", ha afirmat.

El cap de l'executiu espanyol ha destacat que aquesta és la finalitat de la política feminista del govern i que s'empara en el llarg recorregut seguit "per totes les dones de la societat civil".

Les paraules de Sánchez tenen lloc amb la controvèrsia encara viva per la rebaixa de penes d'alguns condemnats per delictes sexuals des de la publicació de la norma, en què el delicte d'agressió sexual absorbeix el d'abús sexual i es rebaixen algunes penes màximes. Això ha provocat un degoteig de recursos de defenses sobre sentències no fermes demanant l'aplicació de la nova escala de la llei.

Els diferents criteris d'interpretació dels magistrats, alguns dels quals han acceptat la petició de les defenses de revisar a la baixa algunes condemnes, han obert una crisi judicial i política, que està a l'espera d'un pronunciament del Suprem i que ja ha motivat la intervenció de la Fiscalia General de l'Estat. El ministeri públic ha ordenat "una resposta uniforme" dels i les fiscals, consistent en la negativa a reduir les penes quan aquestes estiguen dins el ventall de castic que preveu la nova legislació. Per tant, només es revisarien aquelles sentències en què la pena dictada sobre un delicte concret amb l'antiga legislació supere les que s'hagueren imposat amb el nou marc legal.

També et pot interessar

stats