Es revisen a la baixa condemnes de violació a causa de la llei del 'només sí és sí'

Amb la nova normativa, les agressions passen a ser abusos, però la condemna mínima és més baixa

Es revisen condemnes de violació a la baixa a causa de la llei del ‘només si és sí’ / À Punt NTC

Un mes després que entrara en vigor la llei del només sí és sí, impulsada pel Ministeri d'Igualtat, aquest dimarts s’ha sabut que s'ha revisat a la baixa la condemna d'almenys tres casos en què els violadors estan complint les penes a presó.

El motiu és que en aplicació d'aquesta llei, amb caràcter retroactiu, les agressions passen a ser abusos, però la condemna mínima és més baixa, per la qual cosa la revisió d'una sentència de sis anys i nou mesos de presó per tres delictes d'abús sexual i pornografia, ha passat a quinze mesos. En els altres dos casos, les penes s'han rebaixat dos anys.

Aquesta situació no ha tardat a provocar l'obertura d'un nou clevill en el si del govern de coalició. Mentre que la part morada de l'executiu atribueix aquestes reduccions a la falta de formació en perspectiva de gènere dels jutges, la part socialista de La Moncloa, reconeix que ha d'estudiar aquests efectes de la llei. 

Poques hores després que esclatara el debat, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que la rebaixa de les penes no era l’objectiu de la llei i que caldrà revisar-la.

La ministra d'Igualtat, que té en aquesta llei un dels seus principals estendards juntament amb la llei trans, encara no s’ha pronunciat al respecte, però és cert que mentre la llei encara no s’havia aprovat, va assegurar en diverses ocasions que se li va assenyalar que açò podria ocórrer, que aquesta situació no es produiria. “Encara no es coneix una sola reducció de penes i no es coneixerà. És propaganda masclista”, va afirmar el passat 2 de novembre. 

Per la seua banda, la delegada del govern per a la violència de gènere, Victòria Rossell —que també havia assegurat que les advertències de possibles rebaixes de penes com a resultat del canvi legislatiu eren propaganda masclista— ha ressaltat que el problema no és la llei, sinó la falta de perspectiva de gènere del món de la judicatura. “El govern fa bé la seua faena amb aquesta magnífica llei. El poder judicial ha de fer el seu treball formant-se i aplicant la llei tal com és, no d’una forma reaccionària i sorprenent”, ha dit. També s’ha pronunciat en el mateix sentit a través del seu compte de Twitter:

De moment, són tres les sentències que han revisat la durada de les penes, però hi ha molts més casos en espera, com ara el dels violadors d’una jove durant els Sanfermines de 2016, coneguts com La Manada

El debat polític no ha fet més que començar. Així, la portaveu del Partit Popular al Congrés, Cuca Gamarra, s’ha preguntat en Twitter per qui assumirà les responsabilitats per la llei aprovada en el Consell de Ministres. 

També et pot interessar

stats