La llei del 'només sí és sí' tornarà al Congrés després d'aprovar-se una esmena al Senat

Es retarda així l’entrada en vigor de la norma que elimina la distinció entre abús i agressió

Imatge d'arxiu d'una manifestació pel 8M
Imatge d'arxiu d'una manifestació pel 8M / À Punt NTC

L'aprovació per sorpresa d'una esmena al preàmbul de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual al Senat obliga a fer que el text passe de nou pel Congrés. Això retardarà l'entrada en vigor de la norma que elimina la distinció entre abús i agressió i regula la necessitat del consentiment exprés.

Es tracta d'una esmena menor presentada per JxCat i que ha rebut el suport del Partit Popular, que s'oposa a la llei. De fet, el paràgraf proposat per la formació catalana ja està inclòs en el text que va arribar del Congrés i només modifica una lletra d'aquest.

El govern espanyol confiava en l'aprovació definitiva de la llei al Senat, i fins i tot la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha pres la paraula en concloure el debat, però finalment el projecte ha de tornar a la Cambra Baixa.

Aquests són alguns dels eixos de la futura llei impulsada pel Ministeri d’Igualtat: 

  • S'elimina la distinció entre abús i agressió sexual. A més, tot acte sexual sense el consentiment de l'altra persona serà una agressió, castigada amb pena de presó d'1 a 4 anys. Només s'entendrà que hi ha consentiment "quan s'haja manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressen de manera clara la voluntat de la persona".
  • La violació serà l'agressió sexual amb penetració, castigada amb pena de presó de quatre a dotze anys. La pena màxima serà de quinze anys en el cas de la violació i de huit en el de l'agressió sexual sense penetració quan concórrega algun agreujant, com l'agressió en grup, la violència extrema o l'especial vulnerabilitat de la víctima.
  • S'introdueix de manera expressa com a agreujant el que s'anul·le la voluntat de la víctima amb fàrmacs o drogues (conegut com a submissió química) i que entre la víctima i l'agressor haja existit o existisca una relació de parella.
  • Es penalitza l'assetjament de carrer, entés com a comportaments o proposicions de caràcter sexual que generen a la víctima una situació humiliant, hostil o intimidatòria. També se sanciona la reexpedició d'imatges de tercers que hagen sigut gravades sense autorització de la persona afectada i que menyscaben greument la intimitat.
  • Les víctimes tenen dret a l'assistència integral especialitzada i accessible, des d'atenció mèdica i psicològica, a la cobertura de les necessitats econòmiques, laborals i d'habitatge, a l'assistència jurídica i a una indemnització.
  • Es promou la creació de "centres de crisis" 24 hores per a l'atenció interdisciplinària a les víctimes i de "cases de xiquets i xiquetes", llocs adaptats per a acollir als menors víctimes de violència sexual en els quals es faran totes les diligències necessàries.
  • Promou campanyes de conscienciació per a desincentivar la demanda de prostitució i pornografia que naturalitza la violència sexual. A més, serà il·lícita la publicitat que utilitze estereotips de gènere, que normalitze la violència sexual contra dones i menors i la que promocione la prostitució.
  • Les víctimes de la violència vicària tindran dret a les ajudes estipulades per a les víctimes de la violència de gènere.

També et pot interessar

stats