Ruth Merino: "En Ciutadans no plantegem ara eliminar l'impost de successions i de patrimoni perquè sabem que és impossible"

La síndica autonòmica manté la incògnita sobre si es presentarà a les primàries del partit i es mostra crítica amb les veus que ja han fet el pas, com ara Mamen Peris, en considerar que "no és el moment" perquè "encara no s'han convocat"

Ruth Merino, entrevistada aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Una baixada generalitzada d'impostos a mitjà i llarg termini, però amb mesures "moderades", "raonables" i "assumibles" en el moment present. És el plantejament sobre fiscalitat amb què acudirà Ciutadans als debats de política general i de pressupostos previstos per a les setmanes vinents en les Corts. Ho ha assenyalat la síndica del partit, Ruth Merino, entrevistada aquest dimarts en Les notícies del matí, on s'ha mostrat crítica amb les propostes "curtterministes" i "electoralistes", com la supressió de l'impost de patrimoni que ha anunciat el president de la Junta d'Andalusia, el popular Juanma Moreno. A la Comunitat Valenciana, el PPCV que lidera Carlos Mazón també ha dit que l'eliminarà. "És molt fàcil dir que s'abaixaran els impostos a tot el món el màxim possible, però després és complicat portar-ho a la pràctica", ha opinat la parlamentària.

Durant l'entrevista Merino ha desgranat les mesures que planteja Ciutadans i ha tractat de marcar distàncies amb les polítiques del PP. "Ens agradaria rebaixar els impostos a tot el món, però ara el més urgent és reduir tots els trams de l'IRPF en la part autonòmica perquè les famílies puguen fer front a l'aterridora alça de preus", ha afirmat. Aquesta mesura es planteja com una cosa puntual, ha dit, i és la que tractaran de tirar avant en les Corts ara per ara.

És molt fàcil dir que s'abaixaran els impostos a tot el món el màxim possible, però després és complicat portar-ho a la pràctica

A això l'hauria de seguir un "pla a mitjà i llarg termini" per a revisar la fiscalitat de la Comunitat Valenciana de forma progressiva i buscar formes alternatives de generar riquesa, per exemple amb polítiques fiscals atractives perquè empreses i grans fortunes invertisquen en el territori. "No es poden abaixar tots els impostos de colp, és absurd", ha dit la parlamentària, que ha descartat per a l'actual curs polític cap proposta per part de Ciutadans en la línia d'eliminar els de successions i patrimoni. "No ho plantegem ara perquè sabem que és impossible" amb l'actual govern del Botànic, ha assegurat.

Sobre les semblances entre les polítiques proposades pel seu partit i el PP, Merino ha reconegut que coincideixen "en el fons", però no en "la forma". A més, ha remarcat que ells, a diferència de la formació liderada per Carlos Mazón, defensen "totes les llibertats", no sols l'econòmica. "Estem en contra de restringir les llibertats individuals, per això apostem per regular la prostitució, l'eutanàsia, l'ús del cànnabis o la gestació subrogada, en lloc de prohibir-les".

Encara sense primàries a la vista

En clau més electoral i de política interna, la síndica de Ciutadans en les Corts s'ha mostrat crítica amb els moviments d'alguns companys de partit que ja han expressat públicament la intenció de presentar-se a les pròximes primàries per a encapçalar la candidatura a la Generalitat de cara a les eleccions autonòmiques previstes per a mitjan 2023. És el cas de l'actual portaveu adjunta, Mamen Peris. Un pas que Merino ha dit respectar, però no compartir: "M'ho podia esperar, però no entenc bé el moment perquè no hi ha convocat encara cap procés de primàries ni sabem quan es convocaran". En tot cas, la política ha volgut llevar ferro a la situació i ha insistit que el fet que hi haja noms que es postulen tant en l'àmbit autonòmic com el local per a encapçalar les candidatures de Ciutadans evidencia que el partit té "gent amb ganes", un fet que per a ella és positiu.

Podia esperar-me la candidatura de Mamen Peris, però no entenc bé el moment perquè encara no s'han convocat les primàries

Preguntada pel seu futur i si ella també es presentarà a les primàries per a aspirar a la carrera per presidir la Generalitat, Ruth Merino ha preferit mantindre la incògnita. "No em vull precipitar", ha apuntat, cauta. Segons ha dit, el partit està encara immers en un procés de refundació i encara poden canviar moltes coses, per això aposta per esperar que acaben els treballs de redefinició de la marca. Sí que ha confessat que li haguera agradat agilitzar tot aquest procediment per tal que les primàries, inicialment previstes per a octubre, es realitzaren com abans millor.

Finalment, s'ha desvinculat de les veus que demanen la dimissió de l'actual directiva i la presidenta nacional de Ciutadans, Inés Arrimadas, a través d'un manifest, perquè afirma que no és la solució. "Respecte les decisions de cadascú, però jo no faria el pas d'aquesta manera", ha argumentat Merino. Per a ella, hi ha altres problemes de fons, estructurals, en el partit que s'haurien de solucionar primer, i confia per a això en els treballs de refundació que s'estan escometent per a replantejar tot el projecte polític i tornar a seduir l'electorat

També et pot interessar

stats