Rosa Pérez Garijo: "Arribar a un acord per la unitat de l'esquerra és una qüestió d'emergència democràtica"

La consellera i coordinadora d'Esquerra Unida, a favor d'una confluència electoral que "sume" Podem, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià per a frenar "l'ofensiva de la dreta i l'extrema dreta"

15.09.2021 | LNM Entrevista Rosa Pérez Garijo

La coordinadora general d'Esquerra Unida i consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, s'ha mostrat aquest dimecres a favor de tancar un "gran acord per la unitat" entre les forces d'esquerra de cara als propers processos electorals per a frenar l'auge de la dreta i l'extrema dreta. "És una qüestió d'emergència democràtica", ha assegurat en els micròfons de Les notícies del matí.

Segons ha advertit, l'única alternativa per a fer front als discursos ultraconservadors és "sumar" i apostar pel diàleg: "Tenim el perill d'entrar en una fase política ultraconservadora, estan en risc drets i llibertats que han costat molt d'aconseguir en aquest país", ha alertat la dirigent política. 

Garijo es posiciona així en línia amb el plantejament de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que el dilluns va assegurar a València que anava a submergir-se amb "caràcter immediat" a un procés d'escolta davant la possibilitat d'arribar a un acord entre les esquerres per a les pròximes eleccions. Díaz és una de les figures que més ressonen a Unides Podem per a succeir Pablo Iglesias com a candidata a la presidència del govern espanyol. També el nou vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, ha mostrat recentment el suport a la confluència amb forces progressistes en Les notícies del matí

Tenim el perill d'entrar en una fase política ultraconservadora, estan en risc drets i llibertats que han costat molt d'aconseguir en aquest país

La coordinadora d'Esquerra Unida ha remarcat que la seua formació ve d'una tradició que sempre ha apostat per "sumar". En última instància, ha apuntat en referència a Podem, Esquerra Unida del País Valencià i Compromís, que haurà de ser cada partit qui debatrà en el seu si amb quina fórmula concorre als futurs processos electorals. Tot i això, ella defensa un treball "conjunt" per a "consensuar què volem construir". 

Preguntada per si tem la possibilitat que apunten algunes anàlisis electorals que en els pròxims comicis la coalició d'Unides Podem no superara la barrera electoral del 5% igual que va passar el 2015, quan Esquerra Unida va quedar fora de les Corts, Pérez Garijo descarta aquesta hipòtesi: "No crec que hi haja aquest risc", ha assenyalat, i ha recordat que el partit que lidera té "un vot molt fidel". En tot cas, ha insistit que, més enllà del càlcul electoral, la prioritat ara és "sumar i construir" perquè hi ha per davant "reptes molt importants".

Canvi en la vicepresidència d'Unides Podem

La consellera de Participació també ha opinat sobre el relleu en la vicepresidència segona del Consell, amb l'eixida de Rubén Martínez Dalmau i la incorporació d'Héctor Illueca. Un moviment que a Esquerra Unida li haguera agradat que no es produïra en un govern de "moltíssima estabilitat" com és el Botànic. Tot i que ha assegurat que les relacions amb el seu soci electoral van "bé", ha reconegut que ha trobat a faltar més comunicació amb Podem, "una reunió com a mínim", perquè a Esquerra Unida li "haguera agradat ajudar" per si "es podia evitar", ha dit. "Ens ha molestat perquè de vegades cal recordar que Unides Podem no és a soles Podem", ha afegit. 

En qualsevol cas, Pérez Garijo ha insistit que les relacions entre els quatre partits que integren el govern valencià —el PSOE, Compromís, Podem i Esquerra Unida— són bones. "Això no vol dir que no hi haja diferències", ha matisat, per a explicar després que conviure en el govern del Botànic implica assumir la pluralitat democràtica: "Cap dels partits governem amb majoria absoluta i cal encaixar els programes, des de la lleialtat i el respecte", ha opinat. 

De vegades cal recordar que Unides Podem no és a soles Podem

Territori lliure de fosses comunes

D'altra banda, la líder política ha fet balanç sobre el seu paper al capdavant de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i ha dit que espera complir "quasi" al 100% l'objectiu que es va marcar al principi de legislatura d'exhumar totes les restes de víctimes i persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme perquè la Comunitat Valenciana siga un territori sense fosses comunes. Segons ha detallat, hi ha més de 400 fosses localitzades, encara que no totes són exhumables. El departament que dirigeix està ultimant els treballs per a perfilar un pla que es posarà en marxa el 2022 per a poder exhumar totes les fosses que siga possible.

A més, Pérez Garijo s'ha mostrat satisfeta amb l'acollida ciutadana dels primers pressupostos participatius de la Generalitat, que estan en fase de votació fins al 30 de setembre perquè els valencians i les valencianes decidisquen com invertir els més de 100 milions d'euros que l'administració autonòmica ha posat a disposició, entre els 96 projectes candidats. "Ens ha demostrat que, quan dones la possibilitat, hi ha moltes ganes de participar", ha afirmat.

També et pot interessar

stats