Illueca: "Les coalicions no han de ser operacions purament electorals o estaran abocades al fracàs"

El vicepresident segon aposta per la unitat electoral de les forces progressistes per a consolidar les polítiques públiques del Botànic i al govern espanyol, sempre que hi haja un programa i valors comuns

14.09.2021 | LNM Entrevista Héctor Illueca

El nou vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, ha visitat Les notícies del matí en la seua primera entrevista a un mitjà audiovisual des de l'estrena en el càrrec. Illueca ha insistit en els missatges d'unitat i continuïtat que va avançar dijous passat en aquests mateixos micròfons i ha confirmat el suport a la confluència amb forces progressistes per a futures convocatòries electorals.

Illueca arreplega el guant de la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, que durant la visita recent a la Comunitat Valenciana i després de reunir-se amb la líder de Compromís, Mónica Oltra, es va mostrar oberta a un procés d'escolta per a facilitar la unitat de les forces progressistes. El vicepresident segon del Consell diu sentir-se identificat amb aquesta posició, que assegura haver defés sempre, fins i tot, quan ningú la mantenia.

La unitat està en l'arrel de les polítiques progressistes

"Vinc d'una cultura política que és l'Esquerra Unida d'Anguita i el Podemos de Pablo Iglesias. Van ser els meus mestres i crec que la unitat, la confluència de les diferents forces polítiques i socials progressistes està en l'arrel d'aquells projectes polítics; és la meua memòria històrica, i la cosa per la qual he apostat sempre. Crec que en el passat s'havia d'haver avançat en aquesta línia", ha explicat Illueca.

Per al conseller d'Habitatge, l'unitat és l'únic camí per a consolidar les polítiques progressistes tant en el govern valencià com l'espanyol, donat el "desequilibri de poder" actual, ja que, segons entén, "no hi ha cap força política amb la suficiència i l'arrelament social que puga fer, per si sola, que les conquestes socials del govern autonòmic o les polítiques públiques que ha començat a desenvolupar l'estat es facen irreversibles".

Les coalicions han de compartir programa, valors i principis ètics. Les operacions purament electorals estan abocades al fracàs

Ara bé, adverteix que "les coalicions no han de ser operacions purament electorals" o estaran abocades al fracàs, i les condiciona a un programa comú, valors compartits i, més enllà, principis ètics comuns". I entén aquesta confluència de pensament i objectius com la base per a poder abordar reptes com l'augment del salari mínim, el control del preu de la llum o la millora de les polítiques d'habitatge.

"L'única manera que hi haja polítiques progressistes al servei de la gent [...] és un projecte alternatiu fort, transversal i amb vocació de govern. Cal anar més enllà dels partits, escoltar la societat civil, els sindicats, els moviments socials que lluiten per causes, totes elles justes, i tractar de construir des d'ací una esperança col·lectiva", ha afirmat.

El passat és el passat. Comença una nova etapa. Recosirem Podem i aconseguirem que siga notícia per les seues propostes

Pel que fa a la crisi interna en Podem, Illueca anticipa una formació més forta i unida en el curt termini, que superarà les desavinences internes que han forçat la marxa del seu antecessor, Rubén Martínez Dalmau, i de part del seu equip. "El passat és el passat. Comença una nova etapa i miraré cap al futur " assegura Illueca, que promet que "junts, mitjançant el diàleg, recosirem, compondrem i a aconseguirem que la formació siga notícia per les nostres propostes".

"Diàleg, diàleg i més diàleg" és la recepta que proposa Illueca per a temperar els conflictes interns de la formació morada, que segons ha recordat és "força jove, feta per gent del carrer" sense l'experiència d'altres partits per a canalitzar aquestes situacions. Confia per això que "a poc a poc hem d'anar construint un espai amable en què siga possible la discrepància i que ens enriquisca".

Canvis que també han d'afectar a la relació amb l'altra pota de la coalició Unides Podem, Esquerra Unida, un soci que s'ha mostrat crític per la forma d'eixida de Martínez Dalmau. Illueca el considera "més que un aliat" i pretén "reforçar la coordinació i la relació en els pròxims temps".

La reforma del finançament, primera pedra cap a l'estat federal

La reforma del finançament autonòmic està entre les principals d'aquestes apostes, segons ha avançat, entesa com una etapa preliminar d'una transformació de l'organització territorial de l'estat en un model federal.

"La reforma del sistema de finançament és només un primer pas cap a un nou marc federal. El sistema autonòmic ha d'anar evolucionant cap a una forma superior d'estat federal que d'alguna manera reconega les comunitats autònomes en la construcció política de l'Estat. I això voldrà dir parlar de la reforma del Senat i incorporar el cos polític de la governança de l'Estat a les autonomies, que no ho estan. I no estan perquè tenim un Senat antidemocràtic i antifederal que agafa la circumscripció electoral de la província i exclou les comunitats autònomes de qualsevol possibilitat de participar en la funció legislativa", ha explicat.

També et pot interessar

stats