Puig reclama "lleialtat federal" per a abordar el sistema de finançament

El secretari general del PSPV ha participat aquest diumenge en el congrés del Partit Socialista de Balears

El secretari general del PSPV-PSOE, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i primer secretari electe del PSC, Salvador Illa
El secretari general del PSPV-PSOE; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i primer secretari electe del PSC, Salvador Illa / Atieza (Efe)

El secretari general del PSPV-PSOE i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat "confiança o lleialtat federal" per a abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic, "en la qual cadascú ha de defensar els seus interessos, però també els interessos del conjunt i entendre els interessos de l'altra part".

Puig ha assegurat que aquesta perspectiva és clau per a arribar a una solució durant el col·loqui "Eix mediterrani: treballem pel que ens uneix", celebrat aquest diumenge en el marc del XIV Congrés del PSIB-PSOE que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Inca i que reelegirà Francina Armengol com a secretària general dels socialistes de les Balears.

El cap del Consell ha recalcat la necessitat que el finançament garantisca un estat del benestar potent i que tots els ciutadans, "visquen on visquen", tinguen la capacitat més gran possible en la prestació de serveis fonamentals com sanitat, educació i serveis socials.

Sobre el fet que el sistema actual estiga caducat des del 2014, Puig ha marcat que hi ha diferències entre la posició del govern del PP que "es va desentendre" i l'actual del PSOE, perquè "el govern de Sánchez ha aprovat dos fons extraordinaris de 16.000 i de 13.000 milions per a ajudar les comunitats a gestionar aquests serveis".

El líder dels socialistes valencians considera essencial buscar solucions estables que garantisquen l'equitat i una via que assegure la suficiència financera i ha afegit sobre aquest tema que l'any que ve "toca una reforma fiscal" basada en la progressivitat.

El primer secretari electe del PSC, Salvador Illa, que també ha participat en el col·loqui, ha coincidit que la reforma és essencial per al sosteniment dels serveis bàsics i per a la reactivació econòmica, encara que siga "un debat complex", i ha advertit que "la competència autodestructiva a la baixa va al contrari de l'evolució del món occidental".

Illa ha destacat la importància de la cogovernança i ha apuntat que la pandèmia ha revelat mecanismes de decisió que representen un aprenentatge en aquest aspecte. El líder dels socialistes catalans ha plantejat a més que ha d'haver-hi un sistema de transició per a passar del sistema actual al pròxim. "M'irrita, em dol que Catalunya no estiga en les reunions multilaterals", ha afegit.

Tant Puig com Illa s'han referit també a la pandèmia. El president valencià ha destacat que el fet que el govern estatal siga "el més federalista" que hi ha hagut a Espanya, ha ajudat les comunitats. Segons Illa, Balears i la Comunitat Valenciana són dos exemples de bona gestió de la pandèmia.

També et pot interessar

stats