Puig dona per "tancada" la crisi en el PSPV d'Alacant i confirma a Sandra Gómez a València

El líder dels socialistes valencians diu que al partit no caben els projectes "personalistes" i que les llistes per a les eleccions municipals tindran "els millors candidats i candidates"

Puig, en una entrevista amb Europa Press
Puig, en una entrevista amb Europa Press / Europa Press

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha avançat aquest dilluns que les llistes electorals dels pròxims mesos inclouran "els millors equips possibles i els millors candidats i candidates". En una entrevista concedida a Europa Press, el dirigent socialista ha promés que les llistes amb les candidatures de les cites electorals que venen es configuraran amb la vista posada "a garantir un projecte de transformació socialdemòcrata".

Preguntat per la possibilitat que hi haja tensions per a elaborar-les en alguns municipis, ha incidit sobretot a indicar que al partit no tenen cabuda els "projectes personalistes", sinó que hauran de ser "útils a la societat". El comité federal del PSOE, màxim òrgan de decisió en el partit, ha fixat per al 9 d'octubre les primàries a les ciutats de més de 20.000 habitants.

Puig reconeix que "en un partit democràtic sempre hi ha pulsió democràtica i pot haver-hi diferents percepcions i candidats", però ha posat l'accent que el PSPV no pot perdre de vista que és un projecte que "parla per a la majoria de la societat i no per a una part xicoteta ni elitista" i que l'objectiu és presentar-se en el màxim nombre de localitats.

Per contra, ha rebutjat tornar a "projectes del passat" com el que creu que representa el PPCV de Carlos Mazón, encara que ha reconegut la necessitat del PSPV d'"actualitzar-se sabent que no tot s'ha fet bé des de 2015". Qüestionat per les enquestes que maneja el PSPV, Puig ha assegurat que les dades que reben són positives i estan "bastant alineats" amb les dels últims anys, però ha rebutjat especular perquè falta un any "important" de legislatura. "No crec que els ciutadans estiguen en clau electoral, nosaltres per descomptat que no", ha asseverat, i ha instat els votants a triar el 2023 "racionalment i emocional" a partir d'un balanç dels últims anys.

"Lideratge clar" a Alacant, encara sense nom

En el cas d'Alacant, inquirit per si la cap de llista serà Ana Barceló —exconsellera de Sanitat i síndica a les Corts—, ha garantit que el PSPV local comptarà amb "una candidata o candidat potent i capaç de prestar una alternativa real al govern de la dreta", però no ha confirmat encara cap nom. "S'ha de presentar una candidatura forta i un lideratge clar, això es produirà a principis de setembre", ha recalcat.

Sí que ha donat per "tancada" la crisi que ha esclatat l'última setmana a l'Ajuntament d'Alacant i que s'ha saldat amb el relleu de Paco Sanguino per Miguel Millana com a portaveu socialista. El líder del PSPV ha atribuït aquestes "tensions" al fet que el primer va posar l'interés particular per damunt del general en "no actuar amb lleialtat al projecte". "Però ara hem de mirar cap avant: no hi ha revisionisme històric", ha afegit.

Preguntat per la situació de València i si la socialista Sandra Gómez podria no ser la candidata, ha assegurat que "en aquests moments" no planteja cap canvi ni veu "motius" per escometre'ls. Tot i això, ha recordat que l'elecció final depén de la "deliberació col·lectiva" com en totes les agrupacions del PSPV. "No és simplement una tria a dit de ningú en un moment determinat", ha explicat. I ha garantit que ell assumirà la responsabilitat "en tots els casos" com a secretari general del partit.

Finançament: no serà possible sense "un gran acord"

Inquirit sobre el finançament autonòmic, després de l'últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Puig ha insistit que la reforma del sistema actual és "absolutament irrenunciable", però ha advertit que és complicada tant per la composició del Congrés com pels interessos de cada autonomia. Ha demanat per això voluntat de negociació i d'acord amb els principals partits polítics perquè "pactar no és trair".

I ha agraït l'actual president nacional del PP, el gallec Alberto Núñez Feijóo, que estiga a favor de la reforma. "Al final, o hi ha un gran acord o no serà possible" un nou model de finançament, ha constatat, i ha rebutjat l'afirmació del líder del PP que la reforma és impossible per les "cessions" del govern espanyol als partits independentistes.

També et pot interessar

stats