Feijóo afirma a València que Sánchez no reforma el finançament autonòmic perquè Esquerra Republicana no vol

El líder nacional del PP visita la Comunitat Valenciana per a enlairar la candidatura de Mazón a la Generalitat

Feijóo (segon per l'esquerra), acompanyat a València aquest dijous per Català i Mazón
Feijóo (segon per l'esquerra), acompanyat a València aquest dijous per Catalá i Mazón / Europa Press

El president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, fa parada aquests dies a la Comunitat Valenciana per a escenificar la importància que aquest territori té per al partit com a bastió electoral amb la vista ja posada en els comicis de 2023. Durant la visita a un centre d'inserció al barri de Torrefiel de València s'ha posicionat sobre la reforma del finançament autonòmic, una de les grans reivindicacions valencianes. A preguntes dels periodistes, ha deixat clar que és un assumpte "d'enorme transcendència i complexitat" que cal abordar de manera "prioritària", i que si la legislatura actual s'acaba sense el nou model és per l'oposició d'Esquerra Republicana de Catalunya. 

El dirigent popular ha acusat el govern espanyol "d'enganyar" la ciutadania i a les comunitats autònomes, a les quals va prometre una reforma del sistema abans que acabara la legislatura "i encara no s'ha proposat res". Segons ha dit, no hi haurà nou model abans de les eleccions perquè s'està reproduint el que va passar ja en 2009, any en què va aprovar-se l'anterior "quan ERC va dir que sí". "Estem en el 22 i com Esquerra Republicana vol un model diferent de la majoria dels altres, no hi ha finançament", ha assenyalat.

Més enllà d'acusar els independentistes catalans de boicotejar la negociació del finançament autonòmic, caducat des de 2014, Feijóo ha reconegut l'infrafinançament valencià. I si quan era president de la Junta de Galícia defensava un sistema que tinguera en compte la dispersió territorial, des de València i erigit en el nou líder del PP ha apostat perquè la reforma tinga com a element clau la població ajustada i el cost efectiu dels serveis, un factor que veu "determinant". 

Així, es posiciona en línia amb el criteri del president de la Generalitat, Ximo Puig, els agents econòmics i socials de la Comunitat Valenciana i fins i tot el mateix PPCV. 

També s'ha mostrat el líder popular a favor de recuperar el dret civil valencià, però això sí, sense reformar la Constitució. 

Activar la maquinària electoral

Després de la victòria del PP a Andalusia i amb tots els sondejos a favor, Núñez Feijóo visita aquests dies la Comunitat Valenciana amb un clar propòsit donar un impuls a la candidatura de Carlos Mazón a la Generalitat i també la de María José Catalá a l'alcaldia de València de cara als comicis previstos en 2023. 

El líder dels populars ha fixat una intensa agenda per a aquest dijous i divendres, i ha arrancat de matí al centre Mambré per a persones en situació o en risc d'exclusió social, al barri de Torrefiel de la capital del Túria, on es desenvolupen activitats per a millorar l'ocupabilitat i afavorir la inserció sociolaboral. Ací ha pronunciat un discurs de caràcter marcadament social, i posteriorment se n'ha anat a un acte amb l'Associació Valenciana d'Empresaris per a difondre el seu missatge econòmic. De vesprada presidirà la reunió de la junta directiva del PPCV i inaugurarà la nova seu de la formació.

També et pot interessar

stats