Puig demanarà que s’incloga la doble denominació 'català-valencià' al Congrés

El portaveu adjunt del PP, Juan Francisco Pérez Llorca, ha criticat el moviment de Puig i ha assegurat que “els valencians eixim perdent”

Ximo Puig durant la seua compareixença / PSPV
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'agost 2023 - 15:35 Actualitzat: 22 d'agost 2023 - 09:44

El líder dels socialistes valencians, senador territorial i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, ha garantit que la doble denominació català-valencià apareixerà "visiblement" al Congrés dels Diputats, cosa que el seu partit demanarà formalment. Així, Puig ha mostrat la confiança que totes les llengües oficials seran respectades, com ha defensat la nova presidenta de la cambra baixa, la també socialista i expresidenta balear Francina Armengol, de qui ha assegurat que està "alineada" amb aquesta posició.

Puig ha replicat en aquests termes a la declaració institucional que va anunciar divendres passat la Generalitat en defensa del valencià, després que Armengol avançà que permetrà usar el català, el gallec i el basc a l’hemicicle. "L'Espanya real acaba imposant-se", ha manifestat el líder del PSPV en una roda de premsa després de reunir-se amb la direcció del Grup Socialista a les Corts, amb diputats i senadors i membres de la direcció del partit.

Amb vista a l'ofensiva anunciada pel Consell per a evitar "atacs" al valencià, Puig ha garantit que Armengol vetlarà perquè totes les llengües utilitzades es puguen utilitzar al Congrés, cosa que succeiria "per primera vegada des del 1834". "Compartim que aparega visiblement la denominació del valencià. És el que demanarem", ha recalcat.

Segons ha explicat, aquesta denominació apareixeria al costat de la del català, com actualment està establit en el Comité Europeu de les Regions. Per a això ha reconegut que la presidenta del Congrés ha d'"obrir converses" per si fora necessari introduir canvis en el reglament de la cambra.

“No és moment d’obrir velles ferides”

Puig també ha demanat al nou Consell, format pel PPCV i Vox, que no òbriga "velles ferides" ni una "batalla cultural" amb l'ús de la llengua. A més, ha exigit al govern de Mazón que no faça passos arrere en la Llei d'ús i ensenyament del valencià, alhora que ha subratllat que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és una institució "despolititzada". "No es pot jugar amb la convivència", ha advertit, ja que ha augurat que "la confrontació només perjudicarà el valencià".

En ser qüestionat per les crítiques del PP a Armengol per obrir "una guerra de la llengua" permetent l'ús de totes les oficials en el Congrés, Puig s’ha preguntat si "defensaran la llengua els que no la utilitzen". A més, ha assenyalat que no coneix "molts senadors del Partit Popular" que utilitzen el valencià a la cambra alta i ha recordat que en les institucions europees s'usen més de 25 llengües "i no hi ha cap problema".

El PP assegura que “els valencians eixim perdent”

El portaveu adjunt del PP, Juan Francisco Pérez Llorca, ha criticat el moviment de Puig i ha assegurat que “cada vegada” que el líder socialista valencià “demana alguna cosa per a la Comunitat Valenciana, els valencians eixim perdent”.

Així mateix, Llorca ha demanat a tots els grups polítics que donen suport a la iniciativa popular, que “exigeix respecte i igualtat de tracte per al valencià”. El polític ha posat en dubte la defensa del valencià que fa el PSPV i ha acusat l’expresident del Consell de no haver sigut “capaç” de defensar “els interessos dels valencians, la nostra llengua i el nostre Estatut d’Autonomia”. Finalment, el portaveu ha assenyalat que “ha arribat el moment en què tots defensem el lloc que ha de tindre la nostra llengua, perquè som ciutadans de primera”.

També et pot interessar

stats