Armengol s'estrena donant llum verda a l'ús de les llengües cooficials al Congrés

Els diputats i les diputades podran parlar i debatre en castellà, català, basc i gallec des d'aquest dijous

Intervenció del Francina Armengol com nova presidenta del Congrés / Chema Moya (Foto) / À Punt NTC (Vídeo)

La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha emprat les primeres paraules en el càrrec per a anunciar que permetrà usar totes les llengües cooficials en l'hemicicle a partir d'aquest mateix dijous. Així, des d'ara els diputats i diputades podran debatre i parlar en la cambra en espanyol, català, basc i gallec. Amb aquesta mesura, una de les condicions que havien posat damunt la taula Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a canvi de donar-li suport al capdavant de la mesa, ha quedat inaugurada la XV Legislatura.

En el discurs pronunciat una vegada concloses les votacions per a conformar la mesa del Congrés, Armengol ha convidat a tot el ple "a construir entre tots els espais perquè aquesta Espanya real es conega i es reconega millor des de l'escolta i el diàleg". Així, ha defés la pluralitat d'idees des del respecte en un país "ple de colors i de matisos". "Perquè les races, les llengües i les identitats no siguen barreres de cristall", ha proclamat tot seguit.

L'expresidenta balear i des d'ara tercera autoritat del país ha volgut estrenar-se en el càrrec donant les gràcies als 350 diputats i diputades d'aquesta nova legislatura en les tres llengües cooficials. Una vegada constituïda la cambra i quan tots i totes han pres possessió de l'escó, acabada la cerimònia d'acatament de la Constitució, ha explicitat clarament el seu compromís amb una llum verda per a permetre l'ús d'aquests idiomes des d'ara mateix.

Igualment, Armengol ha debutat amb una condemna ferma als crims masclistes que s'han registrat en els últims mesos en diferents ciutats espanyoles i que ja sumen 35 aquest estiu. Fent gala del seu perfil feminista, ha recordat que el maltractament a les dones és la "pitjor xacra de la democràcia". "El meu primer compromís en aquesta cambra serà treballar sense descans per a acabar amb la violència masclista", ha afirmat.

Igualment, ha enviat un missatge de suport a tota la població afectada pel "terrible incendi" que assola l'illa de Tenerife des d'aquest dimecres.

També et pot interessar

stats