Puig demana voluntat de diàleg per a reformar el model de finançament

Sánchez ha anunciat que el 29 de desembre el govern espanyol aprovarà un tercer paquet d'ajudes per a combatre la inflació

Sándra Gómez, Pedro Sánchez i Ximo Puig aquest dissabte a València
Sandra Gómez, Pedro Sánchez i Ximo Puig aquest dissabte a València / À Punt NTC

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, a “fer un esforç per a solucionar” el problema del finançament autonòmic aquest dissabte durant un acte organitzat pel PSOE a València per a presentar els candidats i les candidates a l’alcaldia de les grans ciutats espanyoles.

Puig ha remarcat que aquest és un tema “pendent” i ha demanat al líder de l’oposició estatal, Alberto Núñez Feijóo, que comunique “ara” què farà si guanya les eleccions generals. El cap del Consell ha explicat que durant un míting celebrat aquest divendres a València, el president del PP va assegurar que quan arribe a la Moncloa comunicaria el seu pla d’acció. 

Per a Puig, la direcció estatal del Partit Popular està “radicalment en contra” d’allò que vol la Comunitat Valenciana quant al finançament autonòmic i és incapaç d’arribar a acords. En aquest punt ha fet referència a “allò que dicta la Constitució”, una crítica que ha compartit Sánchez quan ha parlat de la renovació del Poder Judicial o el Tribunal Constitucional.

Noves ajudes per a combatre la inflació

En el primer gran acte de campanya a la ciutat de València, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha anunciat que el 29 de desembre el govern aprovarà el tercer paquet d’ajudes per a pal·liar les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, que recolliran "el compromís de l'executiu amb la indústria gas intensiva i ceràmica".

A més, Sánchez s’ha compromés a garantir l’aigua per a la Comunitat Valenciana, “com ho hem fet sempre, en diàleg amb els regants, amb la Generalitat, i amb la partida pressupostària més alta de la història: 600 milions d’euros per a infraestructures hídriques a la Comunitat”. 

El cap de l'executiu espanyol ha reconegut el treball i el "compromís polític" del president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, que ha propiciat la "decisió econòmica" de Volkswagen d'instal·lar la seua gigafactoria de bateries a la localitat de Sagunt (Camp de Morvedre).

"Si no haguera sigut per Ximo Puig, aquest projecte no haguera tirat avant", ha recalcat Sánchez, que ha subratllat que aquest fet aporta "cohesió social i territorial" a Espanya i a la Comunitat Valenciana, al mateix temps que ha reconegut que és "un orgull veure com Sagunt serà dins d'Europa una de les poques ciutats que tindrà una gigafactoria".

Puig reivincida "la política dels fets"

El cap del Consell ha reivindicat aquest dissabte "la política dels fets, útil i decent" que "soluciona els problemes de la gent", enfront del "enfrontament" constant de la dreta. "És fonamental garantir al nostre país la convivència i on hi ha un problema polític buscar una solució política sempre des del diàleg", ha defensat Puig.

El president de la Generalitat també ha fet referència al fet que la Comunitat Valenciana és coneguda a tot l’estat actualment per raons molt diferents d'aquelles per les quals es coneixia quan governaven els populars. Un dels exemples és que serà la comunitat autònoma on s’instal·larà la gigafactoria de Sagunt, “l’operació industrial més important que es farà a Espanya en els últims anys”.

Puig també ha contestat a les crítiques del president murcià, el popular Fernando López Miras, sobre les parades a Elx i Oriola de l’AVE que uneix Múrcia i Madrid. “A Elx i Oriola viuen més de 650.000 persones que també tenen dret a tindre AVE”, i ha afirmat que “el progrés implica unir territoris, no confrontar i separar”.

Un altre assumpte que ha tractat i que afecta directament la Comunitat Valenciana és el del transvasament Tajo-Segura. “Des que estem governant hem superat una situació que es denominava "la guerra de l'aigua"”, ha explicat. “Nosaltres no volem cap "guerra de l'aigua", volem que hi haja aigua per sempre al Baix Segura,” amb tots els recursos disponibles, "perquè hi ha milers d'agricultors que viuen d'aquest treball ben fet”. Per això, ha dit, “estarem sempre en la via del diàleg”. Finalment, ha assenyalat que “des que governa el partit socialista hi ha hagut més hectòmetres transvasats del Tajo al Segura que quan governava el Partit Popular”.

També et pot interessar

stats