Puig i Aragonès establiran "una aliança pràctica" per a captar i gestionar recursos europeus
Represa de les relacions institucionals en què la Comunitat Valenciana i Catalunya han acordat, entre d'altres, reinvindicar l'impuls definitiu al corredor mediterrani, la necessitat d'un finançament "just" i la potenciació d'un espai comunicacional
Crear un "corredor d'interessos compartits" entre la Comunitat Valenciana i Catalunya i que el Sénia "no siga frontera sinó nexe d'unió" entre els dos territoris que beneficie els ciutadans de les dues comunitats. Aquest és l'objectiu que ha destacat el president de la Generalitat, Ximo Puig, de la trobada institucional que ha mantingut a València amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, després d'un parèntesi de 5 anys en les relacions institucionals.
Puig ha destacat que les dues generalitats establiran "una aliança pràctica per a captar i gestionar recursos europeus", per a la qual es crearà un grup de treball conjunt per a cooperar i establir sinergies en els fons europeus per a la recuperació. Els dos presidents han acordat la defensa conjunta davant del govern d'Espanya en les transferències dels fons europeus a les comunitats.
Altres qüestions compartides, segons Puig, és la preocupació per la salut mental, l'impuls definitiu al corredor mediterrani "insistint davant del govern d'Espanya i la UE", la necessitat d'un finançament "just" i la potenciació d'un espai comunicacional.
Tots dos dirigents, que s'han reunit al Palau de la Generalitat, han tractat la qüestió del finançament autonòmic, en la qual Aragonés ha dit compartir el diagnòstic d'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. "Entenem aquest infrafinançament i també la reivindicació del dèficit fiscal crònic que pateix Catalunya injustificat i que limita el creixement i l'estat del benestar dels territoris".
Quant a fiscalitat, el president català ha assegurat que ha d'haver-hi unes normes mínimes que eviten el dúmping fiscal tant en l'àmbit europeu com a Espanya, com defensa Ximo Puig respecte a la Comunitat de Madrid, i donarà suport a les iniciatives que puga haver-hi en aquesta línia de limitar la competència deslleial.
Creació de consorcis empresarials
Així mateix Puig ha destacat que ambdues regions han acordat establir mecanismes de cooperació des de l'àmbit públic en la creació de consorcis empresarials i de coneixement entre valencians i catalans en sectors com l'automoció, la salut i els espais agroalimentari i espacial.
El cap del Consell ha afegit també aliances en projectes paral·lels com l'hidrogen verd entre Castelló de la Plana i Tarragona i línies de col·laboració en projectes d'economia blava com la protecció dels aiguamolls al Delta de l'Ebre o l'Albufera o en el camp d'investigació de la salut.
Com a dades de les relacions entre les dues regions, Puig ha detallat que Catalunya és el principal client comercial de la Comunitat Valenciana i el principal proveïdor, mentre que per a Catalunya la comunitat és el segon client i el quart proveïdor.
Preocupació compartida per la salut mental
El president català ha destacat que es tracta d'un dia important per a la Generalitat de la Comunitat Valenciana i la de Catalunya per a treballar en projectes comuns i generar un espai de prosperitat en tots els àmbits i potenciar els "llaços compartits". Aragonès ha incidit que un dels àmbits de treball serà el de la salut mental, "la nova pandèmia a sobre de la gent jove i la gent gran". Per a Aragonès els serveis de salut necessiten recursos addicionals amb l'extensió dels fons Covid i és un "objectiu compartit" de cara als pressupostos de l'Estat de 2022.
Finalment, Aragonès ha apuntat que també ha compartit amb Puig la visió de Catalunya de l'inici de les negociacions amb l'Estat "per a resoldre un conflicte polític que necessitarà perserverança i àmplies majories".