Puig abandona les Corts i el PSPV situa José Muñoz com a nou portaveu parlamentari: "Gràcies al poble valencià per deixar-me representar-lo"

L'encara secretari general del PSPV se centrarà a partir d'ara en el Senat i amb la renúncia en el parlament valencià obri la carrera per a rellevar-lo en la direcció del partit, com va anunciar aquest dissabte

Ximo Puig formalitza la renúncia a les Corts, aquest dilluns
Ximo Puig formalitza la renúncia a les Corts, aquest dilluns / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de desembre 2023 - 10:17 Actualitzat: 18 de desembre 2023 - 14:07

Ximo Puig se'n va de les Corts després de quasi vint anys com a diputat a l'hemicicle i dona el tir d'eixida a la carrera per a renovar la cúpula del Partit Socialista valencià. L'encara secretari general del PSPV ha confirmat la decisió de fer "un pas arrere" i facilitar el relleu en la direcció del partit, com ja va anunciar aquest dissabte en el comité nacional dels socialistes valencians. La notícia, que ha pogut confirmar À Punt de fonts de l'executiva socialista, s'ha anticipat una hora abans de la roda de premsa en què l'ha oficialitzada Puig, i que estava convocada a les 11:00 hores. "Considere oportú que hi haja generacions joves, amb espenta, que tiren avant el que ha sigut el projecte de la meua vida", ha explicat als periodistes congregats en el pati de les Corts.

De fet, el també expresident valencià ha aprofitat la cita amb els mitjans per a lliurar en el registre d'entrada de la cambra valenciana l'acta de renúncia a l'escó. Posa així fi a una etapa com a parlamentari autonòmic que va començar l'any 1983 i en què, segons ell mateix ha remarcat, s'ha centrat en "la defensa de l'autogovern valencià i de la justícia social". "Gràcies al poble valencià, que m'ha permés representar-lo. He intentat fer-ho de la manera més digna, tant des del govern com des de l'oposició", ha assenyalat.

Puig, que durant els últims mesos ha compatibilitzat els càrrecs de president del Grup Parlamentari Socialista a les Corts i senador territorial per la Comunitat Valenciana a Madrid, ha confirmat que de moment continuarà en la cambra alta. Aquest mateix dimecres, ha dit, participarà en el ple previst per a defensar una moció en què reclamarà la reforma del finançament autonòmic.

Aquest dilluns de vesprada hi ha una reunió de l'executiva del PSPV per a triar la nova direcció del grup parlamentari i anunciar també el nomenament del secretari d'organització, José Muñoz, com a nou portaveu a les Corts. Un canvi que té lloc després de la designació de la síndica socialista, Rebeca Torró, com a secretària d'Estat. La marxa de Torró ha coincidit també amb la de l'exconseller i portaveu adjunt Arcadi España —també nomenat secretari d'Estat en l'executiu de Pedro Sánchez— cosa que ha generat un buit de poder entre els socialistes valencians en la cambra. Puig no ha volgut confirmar que Muñoz és la persona triada per a succeir la fins ara síndica i s'ha limitat a reiterar que la decisió s'acordarà en la trobada d'aquesta vesprada.

El morellà no ha volgut tampoc fer especulacions sobre el seu futur a llarg termini i, preguntat per la possibilitat de rebre un nou càrrec, ha remarcat que són "responsabilitats" i no es reparteixen com la loteria de Nadal. En aquesta línia, no ha entrat a opinar si es veu com a ambaixador de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) a París, una destinació a què apuntaven alguns mitjans. Així, s'ha limitat a afirmar que "cada temps té el seu afany" i que hui està "tancant una etapa" que el va motivar a entrar en política. "París està molt bé, però ara com ara encara no està aquesta etapa", ha dit.

Relleu en la cúpula del PSPV

En l'acte de dissabte, Puig va avançar la convocatòria d’un congrés extraordinari del PSPV en el primer trimestre de l’any 2024, “que consolide nous equips, lideratges i noves estratègies”. "La renovació del projecte socialista exigeix noves idees, nous impulsos i nous lideratges", va manifestar aleshores l'expresident de la Generalitat, que va destacar la necessitat de construir "des d'ara mateix" una alternativa sòlida per al cicle electoral del 2027, en què el PSPV aspira a recuperar el Consell i els bastions de poder perduts recentment. "Estem vivint un moment molt complex, amb el govern més reaccionari de la història de l'autogovern", ha alertat Puig, en al·lusió al bipartit PP-Vox que presideix Carlos Mazón.

Segons el calendari previst, el socialista continuarà fins al pròxim febrer al capdavant de la secretaria general del partit, quan començarà oficialment el procediment per a designar la figura que el succeirà. Qui agafe les regnes, ha remarcat Puig, haurà de fer-ho amb l'"exigència moral" de "mantindre les posicions que sempre hem defensat des d'un espai progressista". En cas que hi haja més d'una candidatura, hi haurà primàries al febrer i triarà la militància. L'encara màxim dirigent dels socialistes valencians ha insistit hui a demanar cohesió.

Les quinieles polítiques situen la ministra de Ciència i exalcaldessa de Gandia, Diana Morant, i els secretaris generals del PSPV-PSOE a les províncies d'Alacant i València, Alejandro Soler i Carlos Fernández Bielsa, com les figures polítiques millor posicionades per a rellevar Puig. Morant sembla l'opció preferida per Ferraz, si bé el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, va assegurar que la direcció federal respectaria la decisió de la militància valenciana, la segona federació d'Espanya.

El sector ximista veu amb bons ulls la figura de la gandienca, però aquesta candidatura hipotètica hauria de calibrar la força que poden tindre els altres dos noms en la pugna per arribar a la cúpula del PSPV. Bielsa, també actual alcalde de Mislata, té molta força en les poblacions de València i durant mesos ha sigut considerat per molts el principal aspirant en la successió de la federació valenciana del PSOE, però encara no s'ha pronunciat sobre les intencions que té. Soler, pròxim a Pedro Sánchez i diputat en el Congrés, va assegurar en una entrevista en la ràdio d'À Punt que es posava a disposició de la militància i no tancava la porta a encapçalar la futura directiva, tot i que deixava clar que això no era una aspiració "determinant" per a ell. Com Puig, va advocar per una "majoria àmplia" i una transició consensuada, postura que dona algunes pistes sobre una possible integració en la candidatura de la ministra Morant.

També et pot interessar

stats