Alejandro Soler aposta per "nous lideratges" en el PSPV i veu "poc sostenible" la presència de Puig a València i Madrid alhora

El secretari general del PSPV d'Alacant i diputat al Congrés demana una renovació "consensuada" entre totes les famílies del PSPV

Soler, aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari general del PSPV-PSOE a la província d'Alacant i de l'agrupació local d'Elx, Alejandro Soler, creu que el partit està ja en un procés de transició que s'haurà de traduir en "nous lideratges" per als socialistes a escala autonòmica. Soler, que també és diputat al Congrés, s'ha pronunciat en aquests termes aquest dilluns en una entrevista en Les notícies del matí, en què també ha donat a entendre que Ximo Puig, actual líder del PSPV, ha de fer un pas al costat. "És important que s'òbriga un nou procés amb nous lideratges per al futur", ha afirmat en ser preguntat sobre el possible relleu de l'expresident valencià.

El líder dels socialistes alacantins ha admés que la presència simultània que Puig manté des de fa mesos entre València i Madrid —és diputat a les Corts i senador territorial— genera situacions “difícils” i "poc sostenibles en el temps". Preguntat directament sobre les absències recurrents del secretari general del PSPV en la cambra autonòmica, a pesar que és qui dirigeix el grup parlamentari, Soler s'ha mostrat convençut que Puig és conscient que està "en un procés de reflexió personal i transició" i ha insinuat que hauria de començar a abandonar responsabilitats en el partit. "Ha de ser ell mateix qui determine quin paper tindrà per a ajudar més al partit i posar fi a aquesta situació de dificultat de gestionar l'agenda a Madrid i a València alhora, que sembla poc sostenible en el temps", ha apuntat.

Ximo Puig ha de posar fi a aquesta situació de dificultat: gestionar l'agenda a Madrid i València alhora sembla poc sostenible en el temps

En tot cas, Soler ha deixat clar que veu la renovació de la cúpula del PSPV com un projecte amb un calendari més a mitjà termini que haurà de cuinar-se durant pràcticament tot 2024, per a triar la nova directiva de cara a la tardor. El socialista d'Elx ha dit ser partidari d'una renovació consensuada entre totes les famílies del partit i ha demanat no caure en "l'error" de les "guerres fratricides" que esclataren en el relleu de Joan Lerma. "Probablement, no és l'únic motiu pel qual vam estar vint anys en l'oposició abans que Ximo Puig arribara al govern valencià, però sí que ha sigut determinant", ha opinat. Així, ell aposta per un procés marcat pel "diàleg" i el "consens" per a abordar el futur del partit i ha assegurat que col·laborarà perquè la seua agrupació siga part de la transició, jugant el paper "que creiem que siga el millor". No ha tancat la porta a encapçalar la futura secretaria general del PSPV, tot i que no és una aspiració "determinant" per a ell: "Jo vull una majoria àmplia, que el procés siga consensuat", ha insistit.

No tinc cap necessitat de ser secretari general, però hi estaria disposat si això formara part del consens

El dirigent alacantí no creu que la marxa dels pesos pesants del PSPV a les Corts, els exconsellers Rebeca Torró i Arcadi España —síndica i portaveu adjunt, respectivament— per a formar part del govern d'Espanya siga una mesura de pressió del president espanyol, Pedro Sánchez, per a renovar la federació valenciana dels socialistes i considera que deixa el partit "en bon lloc". No ha volgut pronunciar-se sobre quins dos noms haurien de substituir-los en el Parlament valencià i, en la línia anterior, ha advocat perquè siguen figures de consens en el PSPV.

La legislatura del finançament

En el vessant econòmic, Alejandro Soler, que presideix la comissió d'Hisenda al Congrés, s'ha mostrat hui convençut que l'actual serà la legislatura en què s'acordarà un nou model de finançament autonòmic. L'entrevista en la ràdio d'À Punt coincideix amb la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l'òrgan que coordina la política fiscal de l'Estat amb les comunitats autònomes. Tot i que el debat sobre la reforma del finançament no està en l'ordre del dia, el socialista alacantí s'ha mostrat molt optimista que en aquesta legislatura s'aconseguirà pactar el nou sistema que substituirà el vigent, caducat des de 2014 i que infrafinança la Comunitat Valenciana. "No serà senzill, però estem en condicions de fer-ho perquè hi ha un compromís vertader del Govern d'Espanya", ha assegurat Soler. El diputat valencià considera que "no és raonable" l'actual mecanisme per a dotar permanentment de recursos addicionals no estructurals les arques autonòmiques, com les valencianes, com a manera de compensar la manca de finançament que pateixen derivada del model.

El Ministeri d'Hisenda ha convocat les comunitats autònomes en el CPFF al migdia per a plantejar-los l'objectiu de dèficit per al 2024, que la ministra María Jesús Montero vol situar en el 0,1%. La proposta no agrada gens al Consell que lidera el popular Carlos Mazón perquè, si s'aprova, obligaria la Generalitat a retallar en 260 milions d'euros del pressupost de l'any que ve. Al respecte, Soler ha recordat la "contradicció" que suposa el fet que el bipartit PP-Vox demane més finançament al Govern d'Espanya, mentre paral·lelament abaixa impostos, en referència al de successions i donacions, i deixa d'ingressar diners. "S'estan rebaixant impostos des de la Comunitat Valenciana que es podrien ingressar des de la comunitat mateixa, mentre es demana més diners a Espanya. La voluntat d'acord s'ha de concretar en els fets que dia a dia faça la Generalitat i això ara mateix no ocorre", ha lamentat.

També et pot interessar

stats