El PSOE i Unides Podem registraran aquesta setmana la proposició de llei dels impostos a la banca i les energètiques

El govern de coalició estatal prohibirà que es puguen repercutir en la ciutadania els costos derivats d’aquests tributs

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dissabte
El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dissabte / Mariscal (Efe)

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que els socis de la coalició registraran la setmana que ve una proposició de llei per a aprovar l’impost a les grans empreses energètiques i entitats financeres. A més, ha remarcat que el text prohibirà que es puguen repercutir en la ciutadania els costos que els suposaran els nous impostos.

El líder dels i les socialistes s’ha mostrat contundent i ha demanat a les grans empreses que la situació de crisi actual “no derive en sobresous dels màxims directius ni augment dels beneficis”. 

Sánchez ha avançat durant el comité federal del PSOE, convocat de manera extraordinària, que els nous impostos que pretenen recaptar prop de 7.000 milions d'euros en dos anys es tramitaran com una proposició de llei que es registrarà al Congrés la setmana que ve.

Fonts de Podem, però, han indicat que el grup parlamentari encara no ha rebut el text normatiu al qual s'ha fet referència i que "no hi ha acord sobre aquest punt" amb el soci majoritari. El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha valorat en les xarxes que "el PSOE haja acceptat la nostra proposta" d'incloure un delicte específic al Codi Penal per repercussió artificial en els preus finals de l'augment d'impostos.

Davant la plana major del partit, el secretari general ha juxtaposat la "resposta progressista" del govern de coalició amb Unides Podem a la de "les dretes" allà a on governen. Durant el seu discurs, que ha posat el focus en l'ecologisme, el líder socialista ha repassat les fites de l'executiu que encapçala "davant de poders ocults" per a "protegir les classes mitjanes i treballadores i transformar" la societat espanyola.

Pel que fa a les polítiques verdes, ha qualificat la transició ecològica com l'única oportunitat per a garantir l'habitabilitat del planeta, en contrast amb un negacionisme de l'emergència climàtica que és "letal". Sánchez també ha reiterat la seua negativa a "vells paranys" com la tornada a l'energia nuclear.

Negativa a una "imposició sense debat" des de Brussel·les

En clau internacional, Sánchez ha rebutjat la proposta d’estalvi energètic de la Comissió Europea, que implicaria la reducció del 15% del consum de gas fins a la pròxima primavera, per a preparar-se per a un possible tall del subministrament rus.

El cap de l'executiu espanyol ha remarcat que no acceptarà cap "imposició sense debat" i que defendrà els interessos espanyols pel que fa a "solucions que no són eficaces". En aquesta línia, el president del govern central ha afirmat que el pla de contingència tindria un "efecte lesiu sobre el nostre teixit industrial".

Sánchez ha acusat Brussel·les de "no tindre en compte la situació de partida dels estats membres" i ha recordat que Espanya compta amb el 34% de la capacitat de regasificació de tot el bloc, "una infraestructura que posem a disposició d’Europa".

Primàries municipals i autonòmiques

Durant el comité federal s'ha obert el procés de primàries per a elegir les candidatures socialistes que concorreran a les eleccions municipals i autonòmiques previstes el 2023.

S'ha aprovat el calendari per als membres de la militància que vulguen liderar la llista del PSOE en eleccions en comunitats autònomes, capítols insulars, consells insulars, juntes generals i ajuntaments de més de 20.000 habitants.

El termini per a presentar candidatures s'ha establit entre el 19 i 20 de setembre, i entre el 21 i el 27 del mateix mes es recolliran i es presentaran els avals.

La proclamació dels candidats i candidates es durà a terme el 28 de setembre i la primera votació serà el 9 d'octubre. Durant aquest període es podrà fer campanya informativa per a donar a conéixer les propostes de cada candidatura. El 16 d'octubre es faran oficials els resultats.

També et pot interessar

stats