El govern espanyol prohibirà que la banca i les energètiques repercutisquen els nous impostos a la ciutadania

El Ministeri d'Hisenda habilitarà la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència perquè vigile i aplique sancions si alguna empresa no compleix la legislació

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el Congrés, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el Congrés, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que la regulació dels nous impostos extraordinaris que el govern espanyol pretén imposar a la banca i a les empreses energètiques inclourà la prohibició expressa de repercutir el recàrrec als preus finals o el cost dels serveis.

"En la norma tenim contemplat que es prohibirà la repercussió del gravamen al preu final i es dotarà la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de totes les funcions perquè vigile i aplique sancions si alguna empresa se separa de la legalitat", ha afirmat Montero, entrevistada aquest dijous en la Cadena Ser.

La ministra s'ha mostrat sorpresa perquè des de l'àmbit empresarial s'estiga plantejant que els dos nous tributs generaran inseguretat jurídica, quan "encara no es coneix el detall de les figures". Ha lamentat que també el PP utilitze sempre els mateixos "mantres" quan es parla de pujades fiscals i que s'escude en què espantarà la inversió i l'acabarà pagant la ciutadania "per a no dir de part de qui està".

A més, ha subratllat que l'impost sobre les energètiques el pagaran les elèctriques, igual que les gasistes i les petrolieres, i ha dit no entendre "d'on trau" Iberdrola que no l'afectarà. Ha sigut després que el vicepresident d'aquesta multinacional, l'exdirigent socialista Antonio Carmona, considerara que la taxa es carregarà a les empreses petrolieres i a les gasistes, perquè aquestes venen el 75% de l'energia a Espanya.

També et pot interessar

stats