El PSOE, Junts i ERC tanquen l’acord per a la llei d'amnistia

Les formacions asseguren que el projecte cobreix “totes les persones vinculades al procés independentista” i que és “plenament conforme amb la Constitució”

Sánchez rep a la diputada de Junts, Miriam Nogueras
Sánchez rep la diputada de Junts Míriam Nogueras / Eduardo Parra (Europa Press)

L'acord sobre l'amnistia és ja una realitat. El PSOE, Junts i ERC han anunciat aquest dimecres a la nit que han arribat a un acord per a aprovar la llei, quan queden menys de 24 hores perquè es vote el projecte en la comissió de justícia del Congrés.  En un comunicat en el qual no han revelat quins són els canvis del text, afirmen que la llei cobreix “totes les persones vinculades al procés independentista” i que és “plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea i els millors estàndards europeus i internacionals”. 

Document
Consulta l'acord entre PSOE, ERC i Junts sobre l'acord d'amnistia
Consulta'l

Les tres formacions assenyalen que han consensuat una esmena transaccional a partir de les esmenes que es mantenien vives, però no n’expliquen el contingut. Això sí, l'acord s'adapta als estàndards europeus i "exclou els delictes més greus de terrorisme i traïció" i "en cap cas" exculpa delictes de corrupció, segons fonts pròximes a la negociació, segons ha avançat l'agència de notícies EFE.

Segons apunten, els detalls de l'acord, al qual s'ha arribat "tenint en compte les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com l'informe preliminar de la Comissió de Venècia", es donaran a conéixer dijous abans de la reunió de la comissió de Justícia del Congrés, que ha d'aprovar el dictamen de la llei.

La norma anirà així previsiblement al ple la setmana que ve abans de ser remesa al Senat, on ja no serà tramitada pel procediment d'urgència, la qual cosa permetrà al Partit Popular retardar-ne l’aprovació fins a un màxim de dos mesos. El PSOE, ERC i Junts subratllen que han arribat al pacte després de dies de treball conjunt, però no revelen la principal incògnita: quins delictes quedaran exclosos de l'amnistia.

Totes les mirades estan posades en la situació de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, després que el Tribunal Suprem decidira la setmana passada que s’obrira una causa penal contra ell pel presumpte lideratge de l'organització Tsunami Democràtic i considerara que els fets encaixen en un delicte de terrorisme. En entrar en vigor, la norma tindria com a efecte l'alçament de les euroordres que pesen sobre ell, la qual cosa teòricament possibilitaria el seu retorn. Les fonts mantenen, no obstant això, la seua cautela respecte al que puga decidir finalment Puigdemont o davant l'eventualitat que algun jutge no alçara automàticament les euroordres.

Aquest matí, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia avançat que estaven a prop d'aconseguir un acord amb Junts sobre la llei i que esperaven que l'anunci poguera ser imminent. Així, assegurava que havien acceptat canvis en el text que "continuarà sent plenament constitucional", per a donar encara "més garanties" als dubtes del partit català.

El PSOE, ERC i Sumar celebren l’acord i asseguren que obri un “nou camí”

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha celebrat l’acord i ha assenyalat que a partir d’ara s’obri una nova etapa i ha destacat la política i el diàleg com a via per a resoldre els conflictes. En un missatge publicat en la xarxa social X —abans Twitter—, el diputat socialista i principal negociador amb Junts ha valorat que la llei d'amnistia és “valenta, constitucional i garantista” i deixa arrere “la pitjor crisi de la democràcia”. “Reconciliació i generositat per a continuar construint, junts, un país millor”, ha sentenciat. 

En un sentit semblant s’ha pronunciat el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, que ha valorat que l’acord "és perfectament constitucional" i ha avisat que "hi ha legislatura per a temps", després d'aquesta "victòria" a la cambra baixa. "Ho vam dir: hi ha acord i hi haurà llei d'amnistia", ha assenyalat el portaveu parlamentari en un missatge publicat en X, en el qual ha escrit que la norma "és bona per a la convivència dels pobles del país". 

Qui no ha tardat a valorar el pacte ha sigut el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha celebrat l’acord: “Queda camí, i no serà fàcil, però hui estem un poc més a prop de deixar arrere la repressió”, ha dit. 

El PP critica el canvi d’opinió del PSOE: “La seua paraula no val res”

Pel que fa al Partit Popular, la secretària general, Cuca Gamarra, ha criticat el canvi de parer del PSOE en només dos dies. “El PSOE de dilluns deia que no faria canvis en la seua llei d'impunitat. El PSOE de dimecres arriba a una transacció secreta, corrupta i a l'estranger que garanteix la impunitat total que li exigeixen per a seguir a La Moncloa. No es respecten ni a si mateixos. La seua paraula no val res”, ha manifestat.

En Vox, el líder del partit, Santiago Abascal, ha criticat el pacte, assenyalant Sánchez com el “senyor X de la corrupció”. “Espanya no es mereix aquesta quadrilla de delinqüents”, ha apuntat. En un missatge en X, ha carregat contra l’acord i ha sostingut que Sánchez està "obligat a continuar cedint davant del xantatge del separatisme".

També et pot interessar

stats