Sánchez accepta canvis en la llei per a donar garanties que tots seran amnistiats

El president del govern espanyol afirma que s'està prop d'aconseguir un acord amb Junts sobre la llei d'amnistia i Yolanda Díaz garanteix la constitucionalitat de les modificacions

Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de març 2024 - 08:37 Actualitzat: 06 de març 2024 - 10:08

El cap del govern, Pedro Sánchez, està convençut que la llei d'amnistia beneficiava tots els vinculats amb el procés inclòs l'expresident Carles Puigdemont, però accepta canvis en el text, que assegura que "continuarà sent plenament constitucional", per a donar encara "més garanties" als dubtes de Junts. Per la seua banda, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha donat per feta aquest dimecres l'aprovació de la llei d'amnistia i ha garantit la constitucionalitat de les modificacions.

Sánchez, en conversa informal amb els periodistes que cobreixen la visita que fa al Brasil, ha afirmat que s'està prop d'aconseguir un acord amb Junts sobre la llei i que espera que l'anunci puga ser imminent, ja que la comissió de justícia del Congrés ha de debatre-la aquest dijous.

El president socialista del govern ha recordat que sempre ha dit que el text de la llei que s'ha debatut al Congrés i que Junt va rebutjar en el ple de la cambra "era conforme a la Constitució i conforme al dret europeu" i que així ho seria també quan concloguera el recorregut parlamentari.

A l'espera que es faça públic l'acord amb Junts, Sánchez ha assegurat que el que s'assolirà és afermar encara més aquests paràmetres, "donar més seguretat i més garanties".

Però no sols per a la constitucionalitat de la llei, sinó també garanties per a buidar els dubtes que tenien Puigdemont i la seua formació política sobre la possibilitat que no pogueren acollir-se a l'amnistia totes les persones relacionades amb el procés.

Canvis en la part relativa a delictes de terrorisme?

Això inclou l'expresident de la Generalitat fins i tot després que el Tribunal Suprem haja decidit investigar-lo per un presumpte delicte de terrorisme per les accions de Tsunami democràtic.

Sánchez no ha avançat els canvis concrets que hi haurà en la llei. En plantejar-li si això suposarà alguna modificació en la part relativa a delictes de terrorisme, s'ha limitat a demanar que s'espere al moment en què es faça pública per a conéixer els detalls de la norma que es votarà en comissió dijous per a passar després al ple del Congrés.

Llei d'amnistia i més tard pressupostos

Sánchez no vincula explícitament l'aprovació de la llei d'amnistia amb la possibilitat de tirar avant el projecte de llei de pressupostos d'enguany, però ha subratllat que la voluntat del govern és donar estabilitat a la legislatura amb un full de ruta que inclou, entre altres assumptes, l'aprovació dels comptes de l'Estat.

 

És una llei d'afectació general que ha de respectar per descomptat els delictes de terrorisme, l'afectació de la igualtat, en definitiva Yolanda Díaz - Vicepresidenta segona del govern espanyol

La número tres del govern de Sánchez ha assegurat que les modificacions que s’introduiran en la llei d’amnistia respectaran la Constitució, perquè estan "dins de la directiva que regula aquesta matèria i de la legalitat del nostre país", segons ha manifestat en una entrevista en RNE aquest dimecres.

En aquest sentit, Díaz ha llançat un missatge de "tranquil·litat", perquè la norma que es votarà aquest dijous, en la comissió de justícia del Congrés, és "constitucional". "És una llei d'afectació general que ha de respectar per descomptat els delictes de terrorisme, l'afectació de la igualtat en definitiva", ha aclarit.

Segons ha remarcat la vicepresidenta segona, "aquesta norma no és ni per a Marta Rovira ni per a Carles Puigdemont". Díaz ha subratllat que "no hi ha normes per a persones concretes" i ha destacat que serà una llei "per a la ciutadania catalana". En opinió de Yolanda Díaz la norma en la qual es treballa és "una espècie de reconciliació en un procés polític al qual mai hauríem d'haver arribat".

També et pot interessar

stats