Primera reunió entre Feijóo i Sánchez amb la crisi i la inflació en l'agenda

El cap de l'executiu vol renovar el CGPJ i donar suport total al decret anticrisi, mentre que el líder del PP demana rebaixar l'IRPF

El president del Govern, Pedro Sánchez, en el Palau de la Moncloa
El president del Govern, Pedro Sánchez, al Palau de la Moncloa / J. Hellín (Europa Press)

El president del govern, Pedro Sánchez, i el nou cap del PP, Alberto Núñez Feijóo, es reuneixen aquest dijous per primera vegada al Palau de la Moncloa per tractar d'acostar posicions en el decret anticrisi o en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En matèria econòmica plantegen receptes enfrontades per a combatre la crisi i la inflació.

Mentre que l'executiu demana al PP que secunde en el ple del Congrés les seues polítiques per a fer front a l'efecte de la guerra, el cap de l'oposició ja ha anunciat que exigirà a Sánchez tramitar el pla de xoc com a projecte de llei, per a poder introduir esmenes al Congrés. Precisament una de les seues propostes principals serà una baixada "immediata" de l'impost de l'IRPF per a afrontar l'increment de preus i que podria ser "temporal". 

No obstant això, el Govern no preveu escometre canvis en el text, una opció que només preveu en cas d'haver d'estendre les mesures més enllà del 30 de juny, la data límit que arreplega el decret. A més, l'executiu sosté que ja han abaixat els impostos prorrogant la reducció fiscal associada a la factura de la llum, que va quedar aprovada la passada tardor. També defensen que han eliminat les taxes portuàries a la pesca i han reduït els peatges a les indústries electrointensives.

La renovació del CGPJ, un dels temes de la reunió

Pedro Sánchez busca també reiniciar el procés de negociació del CGPJ, que van deixar encarrilat en el passat el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i qui llavors era secretari general del PP, Teodoro García Egea. En aquest sentit, el govern confia que Feijóo accedisca a renovar l'òrgan de govern dels jutges i recuperar "els consensos bàsics que mai degueren perdre's". 

Per a Feijóo aquest assumpte no forma part de la llista de prioritats d'Espanya, però està disposat a "escoltar" el president del govern. Fins ara, Casado havia exigit que els jutges siguen "triats pels jutges" i el nou líder del PP ha reconegut que comparteix el criteri. 

El gir polític amb el Sàhara, punt de diferències entre els portaveus

La reunió a la Moncloa té a la taula altres temes, com el del Sàhara Occidental, un cas sobre el qual Feijóo espera explicacions del president del govern. “Això és trencar el consens de 45 anys de política exterior, trencar les resolucions de l'ONU i practicar una política, al meu entendre, amb un tic antidemocràtic molt important", ha asseverat Feijóo en una entrevista en televisió.

El govern insisteix que no ha canviat la posició ni ha donat un gir, en contra del que afirmen tots els grups parlamentaris. Sánchez viatja aquest mateix dijous al Marroc per a reunir-se amb el rei Mohamed VI, una trobada que simbolitzarà tant la fi de la crisi diplomàtica com l'inici de la nova etapa en la relació arran del suport espanyol al pla d'autonomia marroquina per al Sàhara i la incògnita de si a canvi hi ha garanties del Marroc.

També et pot interessar

stats