El PP sosté que les polítiques de Sánchez s'han quedat sense suport i el PSOE circunscriu la desfeta a Galícia
El BNG insisteix que les eleccions s'han de llegir només en clau gallega, mentre que Vox, Sumar i Podem reconeixen els resultats roïns
Quaranta escons i una majoria absoluta per cinquena vegada consecutiva a Galícia: aquestos són els dos elements que, per al PP, evidencien el rebuig de la ciutadania a les polítiques que Pedro Sánchez implementa des del govern d'Espanya. A més a més, el país ja ha entrat en un cicle electoral nou. "Són les primeres eleccions en un nou cicle electoral en què ha quedat clar que aquest model de Pedro Sánchez, evidentment, no compta amb el suport dels espanyols", ha valorat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, l'endemà de la cita amb les urnes. La número dos dels populars en l'àmbit estatal s'ha felicitat pel triomf d'Alfonso Rueda, que revalida el govern de la Xunta gallega per al PP, i ha lamentat que el PSOE haja quedat "devorat per l'independentisme".
Una lectura en clau estatal que no comparteix el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), que ha ampliat el seu sostre fins als 25 escons i ha anotat el millor resultat de la història en la comunitat autònoma, amb més representació que mai en el parlament autonòmic. La candidata i portaveu, Ana Pontón, ha lamentat les "lectures estrafolàries" que s'estan fent des de Madrid i ha insistit que els resultats han d'analitzar-se des d'un prisma "estrictament gallec". Igualment, ha lamentat la "campanya de por i mentides" que ha llançat el PP, ja que ha arribat a vincular als nacionalistes amb el grup terrorista ETA i a ella amb Arnaldo Otegi. "Acusar-te de terrorista és una cosa que no hem de deixar passar", ha dit Pontón, que no ha descartat recórrer a la via judicial.
En l'executiva federal del PSOE, un dels grans perdedors de la nit, predominen les cares llargues aquest dilluns. Els nou escons obtinguts a Galícia són el pitjor resultat per al partit en aquesta comunitat autònoma i arriben en el primer examen en les urnes després dels pactes d'investidura amb els independentistes catalans. Des de la direcció de Ferraz s'han afanyat a desvincular la desfeta del PSOE gallec del full de ruta de Pedro Sánchez al timó de la Moncloa i deslliguen els resultats del debat sobre l'amnistia perquè el problema "és més de fons": "Si el problema haguera sigut l'amnistia, els vots no haurien anat a un partit que també la defensa", ha apuntat el ministre de Transports, Óscar Puente, en al·lusió al BNG.
Poalada d'aigua freda també per a Sumar i Podem, que no han aconseguit representació en el parlament gallec. La candidata de Sumar Galícia, Marta Lois, ha reconegut que han obtingut "uns resultats roïns, sense pal·liatius" i ha lamentat que la branca del projecte que impulsa Yolanda Díaz a escala estatal no haja sigut capaç de complir els objectius. Aspiraven a tindre dos diputats en les circumscripcions de les províncies de la Corunya i Pontevedra, però es van quedar en res tot i haver arreplegat més de 27.000 vots, prop de 2% del total. Podem, huitena força amb a penes el 0,25% del vot total, ha cridat a obrir "una reflexió profunda" per a analitzar com pot "reconnectar amb la ciutadania". "Evidentment, hem de fer una reflexió", ha apuntat el secretari d'organització, Pablo Fernández, en una roda de premsa a Madrid, en la qual ha indicat que "molta gent està en l'abstenció" i per això cal "endevinar la tecla" per a tornar a "il·lusionar".
També s'ha quedat fora Vox, malgrat que supera en nombre de vots a Sumar i Podem junts, amb el 2,19% dels suports. El vicepresident i secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha assegurat aquest dilluns que fan "absoluta i total" autocrítica per no haver aconseguit entrar en el Parlament gallec, però ha atribuït el mal resultat a una "campanya bruta" contra ells. "No és el resultat que esperàvem i al qual aspiràvem, però hem crescut en vots", ha indicat Garriga.
Ara queda pendent el recompte del vot estranger que començarà la pròxima setmana i podria suposar alguna variació mínima en el repartiment dels escons, tot i que no alterarà l'equilibri de forces.