El PP s’imposa per majoria absoluta al Senat

Els populars aconsegueixen sis dels dotze diputats de la Comunitat Valenciana elegits per sufragi, mentre que el PSOE aportarà els quatre restants

Resultats de les votacions al Senat del 23J - 04:03 h
Resultats electorals al Senat / À Punt NTC

Un Senat tenyit de blau. És el resultat que deixen els comicis d’aquest diumenge en la cambra alta, on el PP supera, amb diferència, els resultats de la legislatura anterior i aconsegueix la majoria absoluta. Així, 143 escons de l’hemicicle estaran ocupats per 120 senadors electes populars, als quals s’afegiran els 23 que li corresponen a la formació per designació territorial. El PSOE, en canvi, es queda amb 92 parlamentaris al Senat, 72 dels quals van eixir aquest diumenge de les urnes. Pel que fa als representants valencians, hi haurà huit diputats del PP i quatre del PSOE.

A diferència del Congrés, on la llista que encapçalava Feijóo s’ha quedat a 40 escons de la majoria absoluta, al Senat la formació blava ha obtingut més de la meitat de l’hemicicle en sumar fins a 120 senadors electes, 37 més que en la legislatura passada. En la bancada socialista, en canvi, s’han perdut una vintena de senadors electes aquest diumenge respecte als resultats de les anteriors generals.

Què implica la majoria?

La majoria permetrà als diputats populars, a més de presidir aquesta institució, guanyar poder en el repartiment de la mesa del Senat. Pel que fa a la influència que pot tindre una majoria en aquesta cambra, cal tindre en compte que sempre ha sigut relativa, atés que el Senat ni intervé en l'elecció del president del govern, ni tampoc és decisiu a l’hora d’aprovar les lleis. Les esmenes i reformes que ixen de la cambra alta poden ser tombades pel Congrés, que té l'última paraula.

El Senat només és decisiu per a aprovar el sostre de despesa. El resultat del Senat pot vetar i obligar el govern a presentar-ne un altre. Aquesta cambra també és decisiva a l’hora d’aplicar l’article 155 de la Constitució, controvertit en el cas del conflicte amb Catalunya, i que contempla que el govern espanyol obligue una autonomia a aplicar una llei contra la qual es revela.

Bildu i ERC, tercera força amb representació

D’altra banda, la tercera força amb més representació en la cambra alta continua sent la coalició d'Esquerra Republicana i Bildu, amb set senadors, que caldria afegir-los als quatre parlamentaris que tenen ja per designació autonòmica (3 Esquerra Republicana i 1 Bildu).

Qui no ha aconseguit cap dels senadors electes aquest diumenge han sigut Sumar i Vox. No obstant això, aquestes dues formacions sí que comptaran amb representants en el Senat per designació autonòmica. A través d’aquest procediment, hi haurà dos diputats del partit d’Abascal i un de Compromís.

Radiografia dels representants valencians

Dels representants electes que seuran a l’hemicicle, una dotzena seran valencians, quatre per cadascuna de les tres circumscripcions. Dels quatre que corresponen a la província de Castelló i de la mateixa xifra que la d'Alacant, sis ho faran sota les sigles del PP, la resta del PSOE. En el cas de la circumscripció de la província de València, hi haurà dos representants de cadascuna d’aquestes formacions.

Per població, a la Comunitat Valenciana li corresponen sis senadors territorials. S'assigna un per autonomia i un més amb cada milió d'habitants. Com que s’han superat els cinc milions en els darrers anys, s'ha consolidat un senador més que en les eleccions del 2019. El repartiment entre colors polítics es produeix d'acord amb la llei D'Hondt. Per ara, només ha transcendit un dels noms d'aquests senadors territorials, el de l'expresident socialista de la Generalitat, Ximo Puig. La resta es coneixeran els pròxims dies, vist que les Corts té previst triar dijous els sis senadors territorials.

Els senadors valencians, nom a nom

Vicente Martínez, Susana Marqués i Vicente Tejedo seran els representants del PP que ha triat l’electorat de la província de Castelló, mentre que l’exalcaldessa de la capital, la socialista Amparo Marco, completa la quota que li correspon a la circumscripció de Castelló.

Una representació semblant és la que ha obtingut la circumscripció de la província d'Alacant. Eva Ortiz, Agustín Almodóbar i María Dolores Esteve, del Partit Popular, i Ana Martínez, en representació del PSOE seran els diputats escollits per sufragi.

Finalment, en el cas de la circumscripció de València, Estela del Carmen Darocas i Luis Santamaría seran els dos representants populars que han eixit aquest diumenge de les urnes, mentre que Juan Antonio Sagredo i Cristina Moreno són els socialistes que seuran en la cambra alta. 

També et pot interessar

stats