El PP guanya les eleccions sense majoria per a governar

El PSOE es queda com a segona força amb més escons que les anteriors eleccions

Resultats del #23J
Resultats del #23J / À Punt NTC
23 de juliol 2023 - 22:51 Actualitzat: 24 de juliol 2023 - 13:19

El Partit Popular guanya les eleccions generals d’aquest diumenge, 23 de juliol, amb 136 escons amb més del 99,92% escrutat. Són 47 més que en l’anterior legislatura (en què va baixar als 89), però sense arribar a la majoria absoluta necessària de 176 escons per a governar en solitari. 

Tampoc podrà governar amb el suport de l’extrema dreta de Vox, que ha vist els seus resultats reduïts en comparació als de 2019 i passa de 52 a 33 diputats, pràcticament la meitat, i queda en tercera posició. El partit liderat per Santiago Abascal és el que més escons ha perdut en l'àmbit nacional, situació que, així i tot, no li impedirà ser clau per a un futur govern del PP. 

Quant al PSOE, ha frenat el seu creixement i guanya dos escons, dels 120 dels anteriors comicis als 122. El partit que lidera Pedro Sánchez no ha aconseguit assolir un resultat prou consolidat entre el vot de l’esquerra. Els 31 escons de Sumar, que irromp a les institucions per primera vegada, no li permet ni tan sols arribar als diputats suficients per a superar el bloc de la dreta amb l’extrema dreta. 

El vot de l’estranger, clau en el recompte a partir del divendres 28 de juliol

Els vots depositats aquest diumenge són objecte d'un doble recompte: el primer, en les meses electorals només tancar-se els col·legis; el segon, tindrà lloc entre el divendres, 28 de juliol i el dimarts 1 d’agost, en què es procedirà a un segon recompte, l'escrutini general, aquesta vegada en les juntes electorals provincials, i incorporaran el vot dels residents absents (CERA) arribat des de l'estranger.

Una vegada acabat l'escrutini, els representants de les candidatures poden presentar les reclamacions que consideren oportunes davant la Junta Electoral Central (JEC). Una vegada resolts tots els recursos, que en últim terme poden arribar a la JEC, o bé quan ha transcorregut el termini per a la seua presentació sense que se n'haja presentat cap, s'efectuarà la proclamació dels candidats que han resultat electes.

Aquesta acta de proclamació s'estén per triplicat: una per a quedar arxivat en la Junta Electoral corresponent, una altra per al Congrés o el Senat, i la  tercera a la Junta Electoral Central, que en el termini de quaranta dies, ha de publicar-se en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) els resultats generals i per circumscripcions.

Consulta els resultats del Congrés en detall per municipi i per província en el nostre web especial d'eleccions

També et pot interessar

stats