El PP porta a Antifrau 629 pagaments "sense contracte" de Morella a empreses de Francis Puig

"Quan Ximo Puig era alcalde de Morella actuava amb impunitat entregant ajudes al seu germà i l'alcalde actual ha mantingut la manera del cap del Consell de beneficiar la seua família", afirma Barrachina

Francis Puig (dreta)  i el seu advocat, en arribar a la Ciutat de Justícia, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
Francis Puig (dreta) i el seu advocat, en arribar a la Ciutat de Justícia, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El PP ha presentat en l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) un total de 629 pagaments per més de 408.000 euros "sense procés de licitació ni contractació" entre 2015 i 2023 de l'Ajuntament de Morella a empreses vinculades a Francis Puig, germà del president de la Generalitat, "els huit anys en què Ximo Puig està al capdavant del govern valencià".

"Quan Ximo Puig era alcalde de Morella —entre 1995 i 2012— actuava amb absoluta impunitat entregant ajudes al seu germà i, molt probablement, l'alcalde actual, el socialista Rhamsés Ripollés, ha mantingut la manera que tenia Ximo Puig de beneficiar a la seua família a través dels mitjans de comunicació". Així ho ha denunciat el portaveu de campanya del PPCV, Miguel Barrachina, abans de registrar la denúncia en Antifrau al costat del portaveu popular a l'Ajuntament de Morella, Jesús Lecha.

Barrachina ha advertit que són "quantitats de mínims, perquè hi ha una bona part dels diners concedits des de l'Ajuntament a empreses vinculades a Francis Puig que probablement hauran aconseguit despistar a través d'aquest entramat". Són factures, ha apuntat, per gravacions de plens, falques publicitaries o aparicions en mitjans de comunicació.

El PP ha exigit que Antifrau òbriga un expedient d'investigació i ha tornat a urgir a la Intervenció de la Generalitat que entregue els informes d'auditoria que va demanar el jutjat d'instrucció 4 de València en el procés obert per presumptes irregularitats en ajudes públiques autonòmiques concedides a empreses vinculades a Francis Puig, administrador de Comunicacions dels Ports SL i Mas Mut Producciones SL, i als Adell Bovell.

"L'Ajuntament de Morella s'ha convertit en un exemple de com s'administren malament els cabals públics", ha afegit el portaveu municipal, qui ha assegurat que des que Puig és president "les empreses del seu germà han passat d'estar en números rojos a multiplicar per dos o tres els seus ingressos".

La denúncia: 547 factures per 369.637 euros

En la denúncia, el PP assegura que ha trobat un total de 547 factures per 369.637,68 euros aprovades i pagades per l'Ajuntament de Morella entre 2015 i 2023 a les mercantils Comunicacions dels Ports SA i Mas Mut Produccions SL sense "tramite contractual algun".

A més, sosté que Morella va pagar eixos anys 38.448,58 euros en 82 factures a les empreses públiques Societat Centre Integrat de Serveis Econòmics, Societat de Promoció Econòmica SA, Iniciatives Turístiques Morella SL i Carns de Morella SL, "totes elles sense formalització de contracte ni cap tràmit contractual".

Els populars afirmen que, sumades en conjunt les factures reiteratives amb un objecte similar, superen anualment el llindar dels 15.000 euros del contracte menor, amb el que entenen que l'Ajuntament de Morella hauria d'haver acudit en aquests casos al procediment de licitació.

També assenyalen que "de l'examen de les factures es pot comprovar la possibilitat que algunes d'elles apareguen duplicades", ja que "el concepte que justifica una factura es repeteix de manera idèntica en una altra presentada a l'Ajuntament o a alguna de les empreses públiques".

En conseqüència, denuncien, "es desprén que tot es va fer de manera conscient i voluntària amb l'únic objecte d'eludir el corresponent procediment de contractació i, d'aquesta manera, beneficiar les empreses de Francis Puig".

El PSPV de Morella acusa el PP de difamar

Arran d'aquestes acusacions, el Grup Municipal Socialista de Morella ha emés un comunicat en què ha acusat el PP de difamar i ha afirmat que “el lladre es pensa que tots roben”. 

Segons el portaveu local del PSPV, Joan Carles Marcobal, el diputat Barrachina és, “com tothom sap, fill polític per partida doble d’Eduardo Zaplana i de Carlos Fabra. Com s'atreveix a difamar d'aquesta manera quan hauria d'estar callat?” ha qüestionat. A parer seu, el PP es dedica “una vegada més a perseguir Morella i una empresa on estan ocupats deu treballadors, amb l'únic objectiu d'atacar el president de la Generalitat”.

“Tot això sense cap base legal. És Barrachina qui ha de callar, amb el seu passat vinculat a l'etapa de corrupció del PP”, segons el PSPV de Morella, que condemna la “persecució” que s'ha produït durant aquest últim mandat.

També et pot interessar

stats