El portaveu d’Iniciativa: “Hi ha un trencament fort de la confiança, perquè la part del Bloc vol arraconar-nos”

Alberto Ibáñez reclama la restitució de Mulet com a senador territorial, en lloc de Morera, i demana recuperar el pluralisme en Compromís per a evitar conseqüències

Alberto Ibáñez, durant la seua intervenció, aquest dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

En vista del “trencament fort de la confiança” del corrent d’Iniciativa del Poble valencià que integra Compromís, els representants d’aquesta pota de la coalició recorden a la resta d’integrants que “els lideratges han de compartir-se per a no anar a una deriva molt perillosa” amb conseqüències polítiques i electorals. A més, demanen que es restablisca la figura de Carles Mulet com a senador territorial. Era la petició que verbalitzava aquest dimecres Alberto Ibáñez, portaveu d’Iniciativa, en Les notícies del matí, l’endemà que Compromís triara l’expresident de les Corts, Enric Morera, procedent de Més-Compromís, l'antic Bloc Nacionalista Valencià, com a candidat a l’únic senador territorial que li correspon a Compromís en el Senat.

En opinió d’Ibáñez, la imposició de Morera com a senador territorial, una proposta que es votarà en el ple de les Corts previst per a demà dijous, ha provocat “un trencament fort de la confiança, perquè una de les parts, el Bloc, ha decidit trencar l’acord que teníem”. A ulls del portaveu d’Iniciativa, darrere d’aquesta decisió està “l’estratègia” del corrent de Més, una de les tres potes que, junt amb Iniciativa i Els Verds-Equo formen Compromís, per “arraconar” a Iniciativa “ideològicament i políticament”.

Atesa aquesta pèrdua de confiança, Alberto Ibáñez creu que “fa falta reprendre les confiances”. “Una persona no pot exercir en representació d’una part de la coalició si vol liderar un grup al Congrés, ens ha de representar a tots”, reflexionava el portaveu de Compromís durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

Els diputats d’Iniciativa, que ja han anunciat que no votaran a Morera en el ple de dijous, argumenten que cal recuperar el pluralisme dins de la coalició. “Compromís funciona políticament i electoralment quan representa el seu conjunt. Som una coalició, on cadascú posa l’accent en polítiques d’esquerres, les ecologistes o les valencianistes, totes elles són complementàries, però quan es busca arraconar una de les tres de la coalició, fem una coalició més xicoteta i un instrument menys útil per als valencians”, explicava Alberto Ibáñez en À Punt.

La imposició que, a parer seu, ha fet Més-Compromís del senador territorial, planteja una reflexió obligada en el si d’Iniciativa, però també al conjunt de les forces que integren Compromís, entre elles la futura direcció de Més, que s’escollirà d'ací a poc. “La futura direcció de Més ha d’assumir la pluralitat, no pot ser que les majories vagen en contra de les altres opcions de Compromís”, exposava el portaveu d’Iniciativa, qui a més reclamava una rectificació i que es designe l’actual senador territorial en funcions per a ocupar aquest escó en la legislatura que començarà d'ací a unes setmanes.

Malgrat el malestar d’Iniciativa, Ibáñez descarta un trencament de la coalició, que no és la primera vegada que sent remor interna per les decisions adoptades per determinats corrents. En preguntar-li si l’eixida de Mónica Oltra, procedent d’Iniciativa, ha pogut trencar els equilibris dins de la coalició d’esquerres, el portaveu d’aquesta formació ha recordat que Oltra sempre “va representar el conjunt d’esquerres valencianes”.

“Mai no va mirar les quotes en els nomenaments, sempre va apostar per la pluralitat, no era perquè pertanyera a Iniciativa, sinó la mirada clara del fet que Compromís, per a funcionar bé, havia de ser plural i obeir els equilibris”, argumentava el portaveu d’Iniciativa. 

També et pot interessar

stats