Iniciativa no participarà en les decisions de Compromís per l'elecció de Morera com a senador

L'executiva celebrada aquesta vesprada expressa el seu profund malestar per la decisió de l'altre partit de la coalició en aquest procés

Carles Mulet (esquerra) i Enric Morera (dreta)
Carles Mulet (esquerra) i Enric Morera (dreta) / À Punt NTC

Iniciativa, un dels partits que integren Compromís, acusa Més ―una altra de les potes de la formació― de "dinamitar la confiança" entre els membres de la coalició després de decidir "unilateralment" designar com a senador territorial l'expresident de les Corts Enric Morera en detriment de Carles Mulet, que ocupava fins ara el lloc. Com a resultat d'aquesta crisi, Iniciativa anuncia que "no participarà en els òrgans" de la coalició fins que no es reconsidere la decisió.

L’expresident de les Corts substituirà Carles Mulet, que ocupava aquest càrrec des del 2015, i a que ràpidament ha deixat clar que no li agradava la notícia. Mulet ha explicat que aquest nomenament que té el suport de Més-Compromís no respecta l’acord electoral de les autonòmiques que, segons ell, establia que aquest senador l’escollia Iniciativa-Compromís.

El coportaveu d'Iniciativa-Compromís, Alberto Ibáñez, ha explicat la decisió després de celebrar-se una executiva en la qual els representants d'aquest partit han analitzat el que consideren "uns fets d'extrema gravetat i que mai havien passat en Compromís, que és una coalició plural, oberta i que té sentit perquè és capaç d'unir tradicions polítiques diferents".

"Tradicions polítiques que són complementàries, mai excloents, però que, evidentment, han d'estar sempre en el conjunt del discurs, de l'actitud i dels lideratges", ha insistit.

Ibáñez ha retret que Més "haja decidit nomenar un senador territorial trencant els acords que donen estabilitat, pluralitat i, per tant, que donen bons resultats electorals".

"Nosaltres entenem que Més ha de reconsiderar la seua posició. Mentre això no succeïsca, és evident que nosaltres no participarem dels òrgans de Compromís". És més, ha dit, "és evident que si no es reconsidera cap dels diputats i diputades d'Iniciativa votaran a cap persona per al Senat que no siga Carles Mulet, que és qui va guanyar les primàries del partit que havia d'elegir el senador territorial".

"S'ha trencat la cosa més difícil i dolorosa, que és la confiança, perquè hem estat treballant en els últims anys per a construir ponts de confiança que s'han dinamitat per una de les parts de Compromís", ha indicat.

Ibáñez ha instat a "tindre clar que, en cap cas, s'ha d'intentar fer xicotet l'espai polític de Compromís, sinó tot el contrari: els bons resultats electorals de Compromís-Sumar apunten a la direcció que és important sumar a aquella gent que encara no està en Compromís i ampliar el conjunt de l'espectre de l'esquerra valenciana i verda".

Sobre el perill de ruptura de la coalició, el coportaveu ha exposat que "en política, com en la vida, tot i res són paraules massa grans". "El que sí que és cert ―ha continuat― és que ara mateix no hi ha confiança, cosa que és fonamental per a l'acció política".

També et pot interessar

stats