Més-Compromís tria Morera per a senador territorial

S’imposa la decisió de Més, que preferia l'expresident de les Corts, enfront de la proposta d’Iniciativa, que apostava per mantindre a Mulet

Enric Morera durant la seua intervenció en l'acte institucional del 25 d'abril
Enric Morera durant la seua intervenció en l'acte institucional del 25 d'abril / José Cuéllar (Corts)

Enric Morera és el senador territorial designat per Compromís. L’expresident de les Corts substituirà Carles Mulet, que ocupava aquest càrrec des del 2015, i a qui no li ha agradat la notícia perquè ha reprotxat a Més-Compromís de no respectar l’acord electoral de les autonòmiques que, segons ell, contemplava que aquest senador l’escollia Iniciativa-Compromís.

Compromís era l’últim partit que quedava per revelar la seua proposta per a designar el senador territorial que li corresponia, i que es triarà en el ple de les Corts de dijous. Aquest dimarts ha desfullat la margarida. Finalment serà Enric Morera el senador territorial que, en funció dels resultats electorals del 28 de maig, estarà en el Senat en representació de Compromís.

La decisió ha eixit de la reunió que ha mantingut aquest dimarts el grup parlamentari i després de jornades de discrepàncies internes de la coalició. Més apostava per Enric Morera, mentre que Iniciativa preferia a l’actual senador territorial en funcions, Carles Mulet. Al remat, s’ha imposat la figura de Morera.

La decisió no ha agradat a Carles Mulet, que no ha tardat a lamentar públicament en Twitter que Més ha decidit “unilateralment” no respectar l’acord previ a les autonòmiques, on quedava clar que “el senador Compromís li tocava triar-lo a Iniciativa”. En opinió de Mulet, s'ha fet una “voladura controlada”, que es buscava des de fa temps.

Mulet no ha sigut l’únic que s’ha pronunciat davant aquesta designació del senador territorial que ocuparà l’escó que li correspon a Compromís. Des d’Iniciativa-Compromís, Alberto Ibáñez assegurava en les xarxes socials que “els congressos interns es guanyen amb la mirada llarga, no col·locant i forçant llocs” i demanava “seny i acords”.

Segons ha explicat el senador territorial de Compromís en funcions, Iniciativa, seguint l'acord tancat abans de les autonòmiques, va iniciar un procés intern en què convidava els militants a presentar-se. Ell mateix es va proposar i la seua candidatura va tindre el 91% dels vots de la Mesa Nacional, a través d’un procés basat en "mètodes transparents i democràtics".

En la mateixa línia s’ha pronunciat Alberto Ibáñez, d’Iniciativa i qui va ser també coportaveu de Compromís, recordava en xarxes que “els congressos interns es guanyen amb la mirada llarga, no col·locant i forçant llocs… això és tancar en fals”, apuntava en Twitter, on també reclava “seny i acords”.

Sis senadors territorials

Les Corts celebraran dijous el ple per a elegir als sis senadors territorials de la Comunitat Valenciana, dels quals en funció dels resultats de les eleccions autonòmiques del 28 de maig tres han sigut proposats pel PP —que ha consensuat un amb Vox—, dos pels socialistes i un per Compromís.

Els populars han proposat l'exconseller Gerardo Camps, a l'alcaldessa de Bigastre, Teresa Belmonte i ha consensuat amb Vox el nom, en qualitat d'independent i com a representant de la societat civil, de Fernando Carbonell, cap clínic del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital La Fe.

Els socialistes, per la seua banda, han proposat com a senadors territorials a l'expresident de la Generalitat i actual president del grup parlamentari socialista, Ximo Puig, i a l'exdirectora general de Labora, Rocío Briones, mentre que Compromís ha registrat la candidatura d'Enric Morera, amb Elsa Vilalta de suplent.

També et pot interessar

stats