La politització de les tradicions entra en campanya electoral per la plaça de la Mare de Déu

Candidats de PP, Ciutadans i Vox assisteixen a la Missa d’Infants i reclamen més presència institucional en aquests actes

La plaça de la Mare de Déu es converteix en arena política en plena campanya electoral / À Punt NTC

Aquest diumenge, la celebració de la Missa d'Infants en el dia de la Mare de Déu dels Desemparats a València ha sigut l’escenari escollit pels alguns partits polítics per a traslladar missatges en matèria de senyes d’identitat i tradicions en plena campanya electoral. PP, Ciutadans i Vox han criticat la falta de representació pública en els actes i el PSPV, també present, retrau a la dreta la politització de les festivitats.

L’esquerra es desmarca i no ha estat present en l’acte. L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, de forma excepcional amb motiu de la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu, sí que va estar present aquest dissabte en la processó commemorativa.

En l’arena municipal, la candidata a l’alcaldia del PSPV, Sandra Gómez, ha afirmat que “la Mare de Déu és de tots els valencians i les valencianes, independentment del que opinen o a qui voten”. A més, ha reclamat que els representants públics cal que siguen “escrupolosos” amb les tradicions i ha advertit que “tots els partits intenten d’alguna manera manipular la festa”, com “ja va fer la dreta amb les Falles i com ho estan fent també aquest dia”.

Per la seua banda, l’alcaldable del PP, María José Catalá, ha afirmat que si resulta alcaldessa, “aquest Nou d’Octubre, la Reial Senyera tornarà a entrar a la catedral, en una mostra de respecte a les senyes d’identitat i tradicions”. En referència a l’absència a l’acte de l’alcalde Joan Ribó, la candidata conservadora ha declarat que “després de vuit anys absent, aparéixer en la Mare de Déu en any electoral no ha sigut la millor de les seues idees”.

En aquesta línia, Fernando Giner, candidat a l'alcaldia de València per Ciutadans, també ha criticat la falta de compromís de Ribó, que “no ha donat el protagonisme que cal” a la festivitat. “Joan Ribó pot fer el que li done la gana, però l’alcalde de València és l’alcalde de tots els valencians”, ha conclòs abans d’afirmar que “espera veure’l a la processó” d’aquesta vesprada.

En el pla autonòmic, el candidat popular a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, s’ha penedit del fet que “les senyes d’identitat hagen quedat malparades durant aquests anys” i ha afirmat que “es paga els que diuen que som Països Catalans amb diners dels ciutadans de la Comunitat Valenciana, xafant les nostres senyes d’identitat”. “Tenim una història, una cultura, una llengua i una tradició pròpies”, ha conclòs.

El presidenciable de Vox a la presidència de la Generalitat, Carlos Flores, també ha defensat que “el primer” que han de fer les institucions és “donar suport a les festes, les tradicions i les creences”. Flores ha afirmat que “aquest matí ha sigut un parèntesi” en la campanya electoral i que acudia a l’acte “com a valencià i catòlic”, tot i que ha estat acompanyat d’una representació del partit.

També et pot interessar

stats