El trasllat del centenari inunda València de fervor a la patrona

Milers de persones han omplit la plaça de la Mare de Déu per a retre-li homenatge en el trasllat a la catedral

València celebra el dia de la Mare de Déu dels Desemparats amb un trasllat que s'espera multitudinari / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de maig 2023 - 13:37 Actualitzat: 14 de maig 2023 - 14:06

El trasllat de la imatge processional de la Mare de Déu des de la basílica a la catedral s'ha viscut aquest matí com un dels actes més emotius i multitudinaris. Els devots de la Geperudeta, als quals ha acompanyat el bon oratge, s'han aglutinat a la plaça per a poder estar molt a prop de la seua imatge, dedicar-li càntics i, inclús, tocar-la. En acabar, amerats d'emoció, s'ha fet la missa pontifícia una vegada la Mare de Déu haja arribat a la catedral.

Així, el color i la flaire de les flors inunden els carrers de València aquest diumenge en honor a la Mare de Déu dels Desemparats. També ho fan els devots de la patrona, que després dels nombrosos actes que es van celebrar aquest dissabte a la ciutat, entre ells la multitudinària processó del centenari de la coronació, gaudeixen hui del dia gran.

Abans del trasllat, s'ha celebrat la Missa de la Descoberta a les 5:00 de la matinada, on s'ha pogut veure la imatge de la Geperudeta. Valencians i visitants també han assistit a la posterior Missa d'Infants.

La imatge de la patrona ha estat vestida amb el mantell fruit de la iniciativa "Un poc de molts", promoguda per nombroses entitats culturals i cíviques valencianes. La peça ha sigut teixida, confeccionada i brodada en els últims mesos per artesans valencians i devots anònims que s'han sumat a la iniciativa amb donacions dins d'una campanya que va començar l'any passat per a fer partícip tota la societat valenciana de la celebració d'aquest centenari.

La processó general, protagonista de la vesprada

Les celebracions continuaran a les 14:00 hores amb una mascletà a càrrec de la pirotècnia Vulcano, a la plaça de l'Ajuntament, i a les 18:00 hores arrancarà la processó general, un dels actes més tradicionals i participatius, des de la plaça de la Mare de Déu.

Per a la processó, la Pelegrina vestirà un mantell elaborat a partir d'una seda amb motius florals que va formar part de la indumentària que va lluir l'arquebisbe Prudencio Melo en la segona coronació de la Mare de Déu, l'any 1941.

El recorregut serà un autèntic espectacle visual gràcies a les 100.000 flors que abillen els carrers per on passarà la imatge de la patrona i els voltants de la plaça on es lluirà el tapís, que enguany recrea el del 1923, any de la coronació. El disseny disposa de 1.100 quilos de flors aromàtiques i de trenta colors diferents.

Pont del Real, escenari del Centenari de la Coronació

Enguany, amb motiu del centenari de la patrona, el dissabte també ha sigut un dia molt important en la programació festiva. El pont del Real, on la Geperudeta va ser coronada el 1923, va ser la localització on autoritats eclesiàstiques, polítiques i devots participaren en la processó commemorativa del centenari. Durant l'acte es va estrenar l'Himne del Centenari de la Coronació i es va interpretar l'himne València Canta del mestre Serrano. Per a completar la jornada es van celebrar dansades i un recital de cant d'estil.

També et pot interessar

stats