Pérez Llorca remarca que el PP inclourà un centenar d'esmenes de PSPV i Compromís en els pressupostos

El secretari general dels populars valencians apel·la a la capacitat d'influència dels dos partits de l'oposició en el govern de Sánchez per a impulsar la reforma del finançament autonòmic

El secretari general del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Juan Francisco Pérez Llorca, aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari general del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Juan Francisco Pérez Llorca, ha defensat aquest dimarts els pressupostos autonòmics de la Generalitat per a 2024, els primers de la coalició PP-Vox que lidera Carlos Mazón. Uns comptes, ha reivindicat en una entrevista en Les notícies del matí, "ajustats a la realitat" i que s'han tret "molt ben consensuats" entre els dos socis de govern. El també portaveu adjunt del Grup Parlamentari Popular en les Corts ha destacat la sintonia i cordialitat observada en el si del Consell durant la negociació del projecte i l'ha contraposada al que, a parer seu, succeïa quan PSPV, Compromís i Unides Podem compartien l'executiu amb "molta discussió i convulsió". Unes discrepàncies en el procés d'elaboració dels comptes a què s'ha referit com "estridències".

El també alcalde de Finestrat ha fet valdre els pròxims pressupostos, que s'aprovaran aquest dimecres en el Parlament valencià, com una "peça clau" per a avançar i una aposta per a reduir taxes, impostos i la mateixa administració. Ha destacat, a més, la voluntat de diàleg del govern de Mazón perquè, a diferència del que passava amb el Botànic, enguany s'han incorporat més d'un centenar d'esmenes parcials presentades per l'oposició. "Sé que no hi votaran a favor, però [Compromís i el PSPV] no podran dir que no hi ha hagut comprensió i acceptació de propostes que s'ha considerat que podien ser bones", ha argumentat Pérez Llorca.

El també diputat autonòmic ha apel·lat a la capacitat d'influència que, en la seua opinió, poden tindre Compromís i el PSPV en el govern espanyol, integrat per la coalició PSOE-Sumar, per a abordar assumptes com el finançament autonòmic. "Ells tenen una situació molt millor que el PP perquè poden condicionar la política fiscal de Pedro Sánchez, ja que necessita els seus vots", ha subratllat. Així, ha lamentat que el president espanyol, que va tirar avant la investidura amb el suport dels partits independentistes catalans, haja quedat "hipotecat" al líder de Junts, Carles Puigdemont. "Per a qualsevol qüestió que afecte l'economia de les comunitats autònomes té una hipoteca molt gran perquè depén d'un trànsfuga de la justícia que viu a Suïssa" (sic), ha dit.

En aquest context, el popular s'ha mostrat poc optimista respecte del fet que puga acordar-se una reforma del finançament autonòmic que resolga l'infrafinançament valencià aquesta legislatura, i ha demanat la unió de tots els partits amb presència en el territori per a defensar una "agenda valenciana".

D'altra banda, el secretari general del PPCV s'ha fixat com a prioritat per als pròxims mesos la renovació dels òrgans estatutaris de la Comunitat Valenciana, encallada des de fa temps per la falta de consens amb el PSPV. Un objectiu que no creu que puga assolir en el curt termini a causa del procés intern de renovació orgànica en què s'han submergit ara els socialistes valencians arran del pas arrere de l'encara secretari general, Ximo Puig. "Crec que ara mateix és molt difícil enfrontar una negociació seriosa i concisa de com s'han de renovar els òrgans si el principal partit de l'oposició està ara en una renovació interna. Amb qui parlem del PSPV si no sabem qui serà cap de files?" s'ha preguntat.

Així, el popular veu "difícil" arribar a cap entesa fins que no es resolga el congrés dels socialistes i es trie la nova cúpula del partit, cosa que no passarà abans del final del primer trimestre de 2024. Sobre aquest procediment, Pérez Llorca ha dit manifestar "moltíssim de respecte", tot i que no s'ha mullat per a assenyalar quina figura li agradaria veure liderant el partit del puny i la rosa.

També et pot interessar

stats