Les comunitats del PP reclamen un nou finançament i rebutgen la bilateralitat

La consellera Ruth Merino demana a la ministra Montero la reforma del finançament autonòmic i el mateix tracte "o millor" per a la Comunitat Valenciana

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest dilluns en el CPFF
La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest dilluns en el CPFF / Generalitat

Les comunitats autonòmiques del Partit Popular participen aquest dilluns en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocat pel Ministeri d'Hisenda per a reclamar un nou sistema de finançament autonòmic i rebutgen la bilateralitat que l'executiu de Pedro Sánchez manté amb Catalunya en matèria econòmica. La Comunitat Valenciana, governada pel bipartit PP-Vox, s'alinea amb aquest discurs i ha retret a la ministra María Jesús Montero que la reforma del model haja quedat fora de l'ordre del dia de la cita, en què sí que s'abordarà l'objectiu de dèficit per a les autonomies en 2024. La Generalitat ha avisat que no faran més ajustos "injustos".

En representació de la Generalitat assisteix a la cimera la consellera d'Hisenda, Ruth Merino. Feia any i mig que el CPFF, l'òrgan de coordinació en matèria fiscal que formen l'Estat i els territoris, no es reunia. La valenciana ha confirmat abans d'entrar en el Ministeri que se suma a l'"estratègia comuna" que plantegen les autonomies del PP en exigència d'una "reforma immediata" del finançament autonòmic. Aquesta serà la principal reivindicació que Merino defensarà en la cita, per a reclamar el mateix tracte "o millor" que a altres comunitats autònomes, perquè la valenciana està infrafinançada. Per tant, la condonació del deute quedarà en un segon pla.

Així mateix, la valenciana ha titllat de "falta de respecte" l'absència de la consellera catalana del ram, Natàlia Mas: "Ens sembla una evidència del que realment està ocorrent, l'indignant full de ruta que tenen per a fer comissions bilaterals amb Catalunya que, per descomptat, estan dins de l'agenda del senyor Puigdemont. Trenca el principi d'igualtat entre tots els espanyols", ha criticat.

A les 12:30 ha començat la trobada entre els i les conselleres autonòmics encarregats de la hisenda pública i la ministra Montero, amb l'objectiu d'acordar la nova senda de dèficit que tindran les comunitats de cara als pressupostos generals de l'Estat de 2024. L'executiu estatal vol situar el sostre de despesa en el 0,1%, cosa que per al cas valencià suposa una retallada d'uns 260 milions d'euros en els comptes previstos per a enguany.

El CPFF ha d'emetre un informe previ abans d'aprovar la senda d'estabilitat definitiva, que s'ha de tindre en compte per a elaborar els pressupostos de cadascuna de les comunitats autònomes. La proposta haurà de passar el filtre del Congrés i el Senat, cambra en què el Partit Popular té majoria. Des del govern espanyol insisteixen que compten amb seguretat jurídica per a poder redactar els comptes públics fins i tot si la cambra alta els tomba la senda d'estabilitat. En qualsevol cas, la proposta ha despertat el rebuig de les comunitats del PP, inclosa la valenciana, que diu que no farà cap retallada.

També et pot interessar

stats