Els partits de les Corts esperen que el retrocés de l'independentisme ajude a revifar l'agenda valenciana

Tant el PP com el PSPV coincideixen a interpretar els resultats electorals a Catalunya com un aval de les polítiques de Feijóo i Sánchez, respectivament

El president Mazón i el síndic del PSPV, José Muñoz, en les Corts (arxiu)
El president Mazón i el síndic del PSPV, José Muñoz, a les Corts (arxiu) / José Cuéllar (Corts)

En els últims anys la política catalana i l'espanyola han anat de bracet fins al punt de condicionar com cap altre territori la política del govern estatal. Després del retrocés de l'independentisme que certifiquen este diumenge les eleccions autonòmiques de Catalunya, els partits valencians confien que a partir d'ara es podrà obrir el debat sobre temes clau de l'agenda que afecten de ple la Comunitat Valenciana, per exemple el finançament autonòmic, el quitament del deute o les inversions en infraestructures. L'endemà dels comicis, els dos principals partits amb representació a les Corts, el PP i el PSPV, han coincidit a interpretar els resultats electorals com un aval a les polítiques i el discurs dels respectius líders nacionals, Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez.

D'una banda, a parer dels populars valencians els comicis demostren que hi ha "una Espanya constitucionalista que ha votat i que és superior a eixa Espanya no constitucionalista i separatista". Una vegada complit l'objectiu en les urnes, que era "frenar" l'independentisme i el procés, reclamen al president de l'executiu espanyol que "comence a governar Espanya" i "a treballar per l'equitat de les comunitats autònomes i per eixe finançament just", en paraules de la portaveu adjunta del PP a les Corts, Nieves Martínez.

"Ja han passat les eleccions autonòmiques que l'amoïnaven [a Pedro Sánchez], ja ha meditat durant cinc dies, hauria de tindre clar què vol per als espanyols", ha insistit la parlamentària, que urgeix el socialista a posar la Comunitat Valenciana "en igualtat de condicions" que la resta perquè està infrafinançada. Martínez també ha tingut bones paraules per a Núñez Feijóo, a qui considera artífex del gran creixement experimentat pel PP en les urnes, ja que ha passat de tindre tres escons a quinze.

En l'altre extrem, el síndic del PSPV a les Corts, José Muñoz, considera que la victòria de l'exministre socialista Salvador Illa —que guanya en vots i escons— obri un "nou temps" que, espera, es traduirà en més diàleg i polítiques que beneficien l'agenda valenciana. El principal partit de l'oposició parlamentària a la Comunitat Valenciana creu que els resultats del 12M "avalen les polítiques de reconciliació i convivència" de Pedro Sánchez a Catalunya i "una galtada en tota la cara a la política de mentida, de confrontació i d'odi practicada per Feijóo" i per Carlos Mazón.

Així, el portaveu socialista ha retret al cap del Consell el que considera una anàlisi electoral "absolutament errònia" quan diu que Sánchez "perd a Catalunya". Un president de la Generalitat que hauria de representar tots els valencians i valencianes "ha d'ajudar a fer política útil i no generar més soroll", ha asseverat Muñoz, qui ha retret Mazón que exercisca de "delegat de Génova i de Feijóo a la Comunitat Valenciana, cosa que és inacceptable i indigna d'un president". El diputat valencià considera que la normalitat a Catalunya beneficiarà el nostre territori sempre que el Mazón "també estiga en la senda del diàleg i no de la confrontació i la generació de conflictes estèrils".

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, creu que el que demana la ciutadania catalana en estes últimes eleccions són solucions, passar pàgina i que es comence a parlar dels problemes que els afecten realment perquè, a parer seu, això és el que hauria de començar a fer la política. El també exregidor de Sueca i exdiputat del Congrés creu que Illa encara no té guanyada la partida perquè formar govern serà "extremadament complicat". Independentment d'això, Baldoví ha indicat que els resultats catalans poden afavorir que "s'òbriga d'una vegada per sempre el meló del sistema de finançament", un assumpte que "interessa molts territoris i partits absolutament diversos".

Finalment, per a Vox el més important és la davallada experimentada pels partits independentistes, que fa que no tinguen la majoria absoluta per primera vegada en la dècada. Això, segons els representants de la formació ultra, és "una bona notícia" que "beneficia tots els espanyols". També destaquen la "consolidació" d'esta força política a Catalunya i el fet que els vots que han obtingut en les eleccions d'este 12M "no s'han superposat" amb els del PP. "No parem de créixer en cada elecció autonòmica, per tant, la tendència és molt positiva", ha assegurat el síndic a les Corts, José María Llanos.

També et pot interessar

stats