Illa guanya les eleccions i Junts es converteix en segona força a Catalunya

El bloc d'esquerres format pel PSC, ERC i Comuns Sumar podria formar govern, però Aragonès tanca la porta al pacte

El candidat del PSC a la presidència de Catalunya compareix per a valorar els resultats electorals del 12M
El candidat del PSC a la presidència de Catalunya compareix per a valorar els resultats electorals del 12M / EFE/Quique García

El Partit Socialista de Catalunya (PSC), amb Salvador Illa al capdavant, ha guanyat les eleccions celebrades a Catalunya este diumenge 12 de maig. Amb el 99% del vot escrutat, el PSC aconsegueix 42 escons, 9 més dels que va obtindre el 2021, el que converteix els socialistes en la força més votada d'esta convocatòria electoral anticipada després del rebuig del Parlament català als pressupostos del 2024. Junts+, amb Carles Puigdemont com a candidat, aconsegueix 35 escons, 3 més, i passa a ser la segona força a Catalunya, així com la més votada del bloc independentista. D'esta manera, l'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Pere Aragonès perd 13 escons i es queda amb 20 representants al Parlament.

El Partit Popular de Catalunya passa de l'últim al quart lloc i obté 15 diputats, 12 més que el 2021 i Vox es queda amb 11, els mateixos que tenia. Els Comuns Sumar aconsegueixen 6 escons, 2 menys que el 2021; la CUP en perd 5 i es queda amb 4, i Aliança Catalana, la formació d'extrema dreta independentista que lidera l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, irromp en l'hemicicle amb 2 representants; Ciutadans, que tenia 6 escons, es queda sense representació.

Amb estos resultats, un pacte tripartit del bloc d'esquerres seria possible i, per tant, podria facilitar el govern de la Generalitat de Catalunya. El PSC, ERC i Comuns Sumar aconsegueixen 68 representants, exactament el nombre d'escons que donen la majoria en un hemicicle que té 135 diputats i diputades. No obstant això, el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que la formació "treballarà des de l'oposició" i ha tancat, per tant, la porta a una coalició progressista. D'altra banda, el pacte del bloc independentista, Junts i ERC i la CUP, no seria possible perquè entre les tres formacions sumen 59 escons, lluny dels 68 de la majoria. Una tercera opció seria un pacte entre el PSC i Junts. Si es dona una situació de bloqueig i no s'assoleix cap pacte, en octubre es podrien tornar a repetir els comicis catalans.

Catalunya obri una nova etapa que li toca liderar al PSC Salvador Illa - Candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya

"Després de 45 anys d'història, per primera vegada el PSC ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya en vots i escons", ha celebrat el candidat dels socialistes catalans, Salvador Illa. "Catalunya obri una nova etapa", ha anunciat el líder dels socialistes catalans. "Una etapa per a tots els catalans, pensen el que pensen, parlen la llengua que parlen i vinguen d'on vinguen", ha continuat. "Li toca al PSC liderar esta nova etapa i jo assumisc esta responsabilitat", ha concretat, en manifestar la seua voluntat de presentar-se a la investidura, tot i que no ha fet cap menció explícita als pactes amb ERC i Comuns Sumar, que necessitaria tancar per a aconseguir-ho. L'exministre de Sanitat ha manifestat, a més, que en els resultats d'este diumenge i en esta nova etapa que "posarà els serveis públics en el centre" han influït "molts factors"; un d'ells, ha dit, "han sigut les polítiques que ha portat al Govern d'Espanya Pedro Sánchez", ha conclòs.

És el moment de refer ponts i formar un govern sòlid d'obediència netament catalana Carles Puigdemont - Candidat de Junts+ a la presidència de la Generalitat de Catalunya

Des d'Argelers, al sud de França, el candidat de Junts+, Carles Puigdemont, ha valorat el resultat de la seua formació en estos comicis com a "molt meritori", en esdevindre "l'única força independentista que ha pujat en diputats i vots", ha puntualitzat. També ha considerat que "un govern tripartit, amb una majoria tan justa, és una mala opció per a Catalunya", per a, immediatament després, convidar ERC a seure a treballar per a "refer ponts" i formar un "govern sòlid d'obediència netament catalana". Per a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, este és un bon moment per a "obrir una reflexió sobre els efectes de la desunió i la falta d'estratègia compartida" entre les formacions independentistes.

Aragonès tanca la porta a un govern de coalició i Albiach fa una crida al pacte progressista

El candidat d'ERC i president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Pere Aragonès, ha valorat el resultat electoral de la formació sobiranista com a "molt roín" (han perdut 13 escons) i ha anunciat que ERC "treballarà des de l'oposició", tancant així la porta a un possible govern de coalició amb el PSC i Comuns Sumar. "La via de la negociació no ha sigut ben valorada per la ciutadania, que considera que ara els toca a uns altres liderar una nova etapa", ha conclòs.

La tercera pota de l'esquerra, Comuns Sumar ha fet precisament una crida al PSC i ERC per a assolir un acord: "Una nova etapa d'esquerres és possible a Catalunya", ha dit la seua candidata Jéssica Albiach que a més, ha manifestat que les forces progressistes poden tindre diferències, però, ha insistit que "davant de l'auge de la dreta i la ultradreta, la ciutadania d'esquerres ens demana que ens posem d'acord". "Nosaltres no fallarem per a fer possible este govern d'esquerres", ha matissat.

El PP guanya dotze escons i aconsegueix fer el 'sorpasso' a Vox

"El Partit Popular de Catalunya ha tornat i ho fa amb més força que mai", ha clamat Alejandro Fernández, que s'ha felicitat pels resultats de la seua formació, que ha passat de 3 a 15 escons en quatre anys. "Un pas de gegant", ha valorat Fernández, que ha vinculat l'èxit electoral d'esta nit amb el "canvi polític a Espanya" que, ha dit, "vindrà de la mà d'Alberto Núñez Feijóo". "El veredicte inapel·lable de les urnes dona per acabat el 'procés' així que demane a tot el món que prenga nota", ha sostingut.

Vox consolida els 11 escons que ja tenia al Parlament de Catalunya, però deixa de ser la quarta força al territori, una posició que a partir d'ara ocupa el PPC. "Sense que els resultats siguen excel·lents per a Espanya, s'obri un xicotet raig d'esperança", donat que "el separatisme ha baixat", ha manifestat el president de la formació d'ultradreta Santiago Abascal, que ha acompanyat este diumenge el candidat a la presidència de Catalunya, Ignacio Garriga, en la compareixença per a valorar els resultats. Garriga ha assegurat que l'oposició que Vox ha exercit fins ara "al separatisme i el socialisme no té res a veure amb la que exercirà en la pròxima legislatura".

La CUP perd representació, Aliança irromp a l'hemicicle català i Ciutadans hi desapareix

Totes les formacions d'esquerres i independentistes hem d'abordar l'onada reaccionària que viu Catalunya", ha dit la candidata de la CUP, Laia Estrada, que s'ha marcat com a objectiu de legislatura "frenar l'extrema dreta". La formació anticapitalista ha perdut cinc escons en estos comicis i es queda amb quatre representants al Parlament. "Els resultats no són bons; a partir de demà ens posem a revertir la situació", ha manifestat Estrada.

Aliança Catalana entra per primera vegada al Parlament català i ho farà amb dos diputats. "Necessitem un estat català, lliure, pròsper, segur i occidental", ha assegurat la candidata de la formació d'extrema dreta independentista, Sílvia Orriols, que, a més, ha marcat "la independència" i el "control de fronteres", com els eixos sobre els quals treballaran els diputats. Orriols també ha anunciat que la seua nova condició de diputada no la farà renunciar a l'alcaldia de Ripoll.

Ciutadans desapareix en esta legislatura del Parlament de Catalunya i el seu candidat, Carlos Carrizosa, ha agraït els 20.000 votants que han triat el partit taronja i ha avançat que la formació es tornarà a presentar a les pròximes eleccions catalanes. "Amb este resultat, pot haver-hi una repetició electoral i, si succeeix, estarem ahí", ha afirmat Carrizosa.

També et pot interessar

stats