Aragonès convoca eleccions a Catalunya el 12 de maig després del rebuig del Parlament als pressupostos

Junts creu que Puigdemont podria ser el candidat a les eleccions i tornar abans de la investidura

Pere Aragonés, aquest dimecres
Pere Aragonés, aquest dimecres / David Zorrakino (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de març 2024 - 16:26 Actualitzat: 13 de març 2024 - 20:43

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya per al 12 de maig, després que el Parlament haja rebutjat el projecte de llei de pressupostos del 2024. Els comicis autonòmics estaven previstos per al primer semestre del 2025. 

En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat de Catalunya després d'una reunió del consell executiu extraordinari, el president ha explicat que el govern català ha retirat el projecte de llei de mesures fiscals i financeres, coneguda com a llei d'acompanyament dels pressupostos, després del rebuig dels comptes.

L'anunci d'Aragonès ha arribat poc després que aquesta mateixa vesprada, el ple del Parlament haja rebutjat el projecte de llei de pressupostos d'enguany, que només han rebut el suport d'ERC i del PSC-Units i de la diputada no adscrita Cristina Casol –67 dels 68 vots necessaris– i el vot en contra de Junts, Vox, la CUP, els Comuns, Cs i el PP. La cambra catalana ha votat les sis esmenes a la totalitat als comptes de Junts, Vox, la CUP, els Comuns, Cs i el PP, que han prosperat, per la qual cosa decauen així els pressupostos del Govern per al 2024. L'executiu català havia signat un acord pressupostari amb el PSC i havia intentat negociar amb Junts, els Comuns i la CUP per a recaptar els suports suficients.

"Hui les línies roges i el bloqueig entre els uns i els altres han comportat que el pressupost amb més recursos de la història de la Generalitat de Catalunya haja sigut rebutjat", ha dit. Per a Aragonès, el no dels grups als comptes autonòmics és una “irresponsabilitat”, i ha afirmat que aquests vetos creuats no han sigut contra el govern, sinó contra la ciutadania de Catalunya, contra els seus interessos i contra els serveis públics.

En aquest sentit, ha assegurat que l'avançament electoral permetrà que Catalunya es puga dotar d'un executiu "amb molta més força" per a continuar avançant i accelerar les transformacions sense dependre dels immobilistes. El president pren aquesta decisió amb l'objectiu d'assumir "la responsabilitat davant del bloqueig" i davant de la irresponsabilitat dels qui anteposen els interessos de partit als de Catalunya, segons ha afirmat textualment, en al·lusió als grups que no han donat suport als comptes.

Junts treballarà perquè Puigdemont siga el candidat i torne abans de la investidura

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que l'expresident de la Generalitat de Catalunya i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont pot ser el candidat del partit a les eleccions i que pot estar a la comunitat autònoma abans del debat d'investidura. Així ho ha manifestat en la cambra catalana en roda de premsa, on ha considerat que el president català ha pres la decisió d'avançar els comicis per "sectarisme i per un càlcul electoral".

De fet, el mateix Puigdemont ha manifestat que veu "evident" que, amb el calendari electoral plantejat i la tramitació de la llei d'amnistia, podrà tornar a Catalunya per al debat d'investidura després de les eleccions del 12 de maig. "Amb el calendari que proposa el president Aragonès és evident que podré estar present en el debat d'investidura i em faria molta il·lusió", ha dit a la premsa des del Parlament Europeu a Estrasburg. Les eleccions catalanes coincidiran amb la recta final de la tramitació de la llei d'amnistia que podria estar en vigor a la fi del mateix mes, després del seu pas pel Senat i la seua posterior aprovació definitiva en el Congrés.

Illa: "El PSC està preparat i jo estic preparat"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reaccionat aquest dimecres a la convocatòria d'eleccions i ha deixat clar que la formació està preparada i ell, també. Així s'ha expressat en una roda de premsa al Parlament després de l'anunci d’Aragonès, en la qual ha sostingut que Catalunya "necessita un president, no un candidat, per a prosperar".

"Els catalans votaran entre avançar o retrocedir. Els catalans decidiran i votaran entre passar pàgina o tornar al passat", ha sostingut Illa, que el diumenge serà proclamat de nou líder del partit en el Congrés del PSC.

Montero assumeix que enguany hi haurà PGE 

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assumit que l'avançament electoral a Catalunya "altera el tauler polític" i ja no es pot descartar que no hi haja pressupostos generals de l'Estat enguany i calga esperar per a aprovar els de l'any que ve.

En conseqüència, ha instat a esperar a veure la posició dels diversos partits i què comuniquen al PSOE després que s'hagueren iniciat ja els contactes per als pressupostos. "Si no foren possibles, si no poguérem presentar-los per a l'any 2024, que com saben hi ha un temps ja limitat perquè l'any va avançant, hi ha un treball molt important preparat per als pròxims", ha subratllat Montero.

També et pot interessar

stats