La parella d'Ayuso va cobrar presumptament dos milions d'euros en comissions per contractes de mascaretes durant la pandèmia

Les factures falses que Alberto González Amador va presentar a Hisenda tractaren d'amagar beneficis obtinguts per a vendre mascaretes a proveïdors de l'administració pública en els pitjors mesos del coronavirus, segons elDiario.es

Isabel Díaz Ayuso, aquest dimarts a Barcelona
Isabel Díaz Ayuso, aquest dimarts a Barcelona / Kike Rincón (Europa Press)

El frau fiscal pel qual està acusat Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, va tindre origen en comissions per valor de dos milions d'euros que suposadament va cobrar per intermediar en la compravenda de material sanitari durant els pitjors mesos de la pandèmia de covid-19. Ho avança aquest dimecres elDiario.es, el mitjà que ha destapat aquest cas. Tot deriva d'una investigació de l'Agència Tributària iniciada fa dos anys i que ara ha acabat plasmada en una denúncia de la Fiscalia Provincial de Madrid en el jutjat. El ministeri públic atribueix al nóvio d'Isabel Díaz Ayuso dos delictes de frau fiscal per valor de 350.951 euros i un tercer de falsedat documental per inventar-se una quinzena de factures amb què justificar despeses que en realitat no existiren i així estalviar-se una part dels impostos corresponents als negocis milionaris en què va participar.

L'informe de l'Agència Tributària arreplega indicis de l'entramat de factures falses i societats pantalla que el presumpte comissionista va dissenyar per a pagar menys en l'impost de societats que va declarar el 2020 i el 2021 per part de l'empresa Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medioambiente SL, de la qual és l'únic propietari. Segons les perquisicions de la Hisenda espanyola, en aquests períodes impositius l'erari públic "va deixar d'ingressar amb el seu comportament fraudulent la quantia de 155.000 euros l'any 2020 i de 195.951,41 euros l'any 2021".

Tot està escrit en la comptabilitat que la companyia sota sospita va remetre a l'Agència Tributària i que ara ha acabat en la denúncia: dels 2,33 milions d'euros que va facturar el 2020 Maxwell Cremona, quasi el 85%, 1.973.000 euros, procediren d'una única operació, segons va explicar l'empresari mateix a Hisenda. Es tracta d'un contracte per "intermediar" per a l'empresa espanyola FCS en la compravenda de productes sanitaris, entre altres, guants i mascaretes per a protegir-se del coronavirus.

Cal assenyalar també que el PP de Madrid va denunciar a la Fiscalia Anticorrupció els contractes d'emergència adjudicats per l'executiu espanyol durant la pandèmia, va presentar "proves" de les presumptes irregularitats i, entre les empreses objecte d'investigació, es trobava precisament FCS Select Products SL. Segons els populars, aquesta adjudicació va tindre origen en la relació d'amistat dels administradors de la societat amb l'aleshores ministre de Sanitat, Salvador Illa. A més, afegien que l'activitat a què es dedicava —màrqueting de begudes alcohòliques— tampoc tenia relació directa amb l'objecte del contracte. També que es va donar una falta de comprovació de la solvència de la firma i el 2018 la xifra de negoci va ser inferior al milió d'euros, mentre que e 2020 va arribar a 236,1 milions per les adjudicacions públiques directes.

"Mer intermediari"

La Inspecció d'Hisenda descriu l'empresa de la parella de Díaz Ayuso com "un mer intermediari que es limitava a posar en contacte les dues parts que formalitzen la compravenda dels productes" i destaca que "en cap cas apareixerà ni com a comprador ni com a venedor ni com a part de l'acord", recull el mitjà esmentat. Així, FCS Select Products va pagar suposadament a Maxwell Cremona 1.973.000 euros en dues comissions per a vendre-li a la firma gallega Mape Asesores material sanitari per valor de 42 milions d'euros.

Mape, la compradora del material, és una altra empresa que també va assortir de guants i mascaretes diferents administracions públiques. Entre els clients estaria la Comunitat de Madrid mateixa, que li ha adjudicat desenes de xicotets contractes en els últims anys, explica elDiario.es.

També et pot interessar

stats